Aktualno OG sada Ogulin

Koje liječničke usluge se najduže čekaju u ogulinskoj, karlovačkoj i dugoreškoj bolnici?

Jedan od brojnih problema koji prate naš zdravstveni sustav su termini za obavljanje specijalističkih pretraga i pregleda i to je svakako prva stvar na koju će se pacijenti požaliti. Pokušali smo doznati kakva je situacija s takvim pregledima u bolnicama na području naše Županije pa smo poslali upite u ogulinsku, dugorešku i karlovačku bolnicu. Odgovori su stigli, netko je odgovorio kraće, netko opširnije, no određenu sliku smo ipak dobili.

Iz OB Karlovac navode: “To se mijenja iz dana u dan jer aktivno oslobađamo termine i prenaručujemo pacijente.
Sad trenutno se najduže čeka za color doppler karotida i ultrazvuk preko sustava za kretanje, preko 300 dana. Bitno je da svatko tko treba raniji termin ga i dobije.

Iz Opće bolnice i bolnice branitelja domovinskog rata Ogulin odgovaraju: “U našoj ustanovi duže se čeka na pretrage; UZV dojke 190 dana, UZV abdomena i bubrega 160 dana, UZV srca 170 dana, UZV prostate 160 dana, Holter EKG 60 dana, Kolonoskopija 90 dana, Gastroskopija 90 dana, Doppler vena i arterija 90 dana, CT pretrage 80 dana. Bez obzira na broj dana čekanja, braniteljima i onkološkim pacijentima omogućava se brži dolazak na pojedinu pretragu.

Najopširniji odgovor stigao je iz Specijalne bolnice za produženo liječenje Duga Resa, u kojem, među ostalim, navode:
“Liste čekanja se mijenjaju na dnevnoj bazi, a pregledi koji su sadržani na listama čekanja su uz prve preglede liječnika specijalista i kontrolni pregledi. Uz redovne termine na listama čekanja dodatno se prema potrebi i liječničkoj indikaciji otvaraju i izvanredni termini: prioritetni termini i onkološki termini u cilju da se pacijentima omogući žurna dijagnostika kada to njihovo zdravstveno stanje zahtjeva. Ovi termini su novost u okviru reforme javnog zdravstva.

Trenutno zbirna lista čekanja prvih pregleda i kontrolnih pregleda pokazuje da je najveći interes pacijenata za:
uzv dojki koji se čeka 190 dana,

color doppler vena nogu koji se čeka 180 dana,

holter ekg koji se čeka 120 dana,

pregled specijalista endokrinologije (prvi i kontrolni) se čeka 210 dana,

pregled specijaliste neurologa (prvi i kontrolni) se čeka 180 dana

U strukturi ovih pretraga značajan broj se odnosi na kontrolne termine koji se u pravilu zakazuju za primjerice 3, 6 ili više mjeseci, jer u strukturi stanovništva naše županije, koje je među najstarijima u Republici Hrvatskoj ima značajan broj pacijenata sa kroničnim bolestima ili stanjima čije zdravstveno stanje zahtjeva redovne kontrole liječnika specijalista.

Kako bismo bili što dostupniji svim našim pacijentima naša poliklinika radi i u poslijepodnevnim terminima, tako svakog dana u dvije smjene radi Odjel radiološke dijagnostike (uzv pregledi i rtg pregledi, mamografija…) kojeg čine svega tri doktorice specijalistice, a dodatne popodnevne termine imaju i Gastroenterološka ambulanta i dijagnostika i to dva dana u tjednu, a redovne popodnevne termina imaju sve naše ambulante: Internistička ambulanta, Gastroenterološka ambulanta, Dijabetološka i endokrinološka ambulanta, Kardiološka ambulanta, Neurološka ambulanta, Psihijatrijska ambulanta i Ambulanta fizikalne medici ne i rehabilitacije. U strukturi ovih pretraga značajan broj se odnosi na kontrolne termine koji se u pravilu zakazuju za primjerice 3, 6 ili više mjeseci, jer u strukturi stanovništva naše županije, koje je među najstarijima u Republici Hrvatskoj ima značajan broj pacijenata sa kroničnim bolestima ili stanjima čije zdravstveno stanje zahtjeva redovne kontrole liječnika specijalista.”