Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Stigla presuda zbog tijela poredanih na podu mrtvačnice: Odgovorna je ravnateljica

Krajem travnja prošle godine pojedini mediji objavili su snimku čitatelja koja je prikazivala umrle osobe poredane na podu mrtvačnice u toj bolnici, nakon čega je Knežević smijenjen s dužnosti pročelnika Zavoda za patologiju i citologiju KB-a te je dobio izvanredni otkaz ugovora o radu.
Općinski radni sud u Zagrebu pravomoćno je presudio da je nezakonita odluka o izvanrednom otkazu ugovora o radu pročelniku Zavoda za patologiju Fabijanu Kneževiću, koja mu je uručena zbog slučaja u mrtvačnici na KB Sveti Duh, izvijestilo je u četvrtak odvjetničko društvo koje ga zastupa.

Sud je, ističu iz odvjetničkog ureda, utvrdio da iz provedenih dokaza u postupku jasno proizlazi da je KB Sveti Duh, odnosno odgovorna osoba (ravnateljica) znala za problem u mrtvačnici i nemogućnost postupanja po Pravilniku o postupku s umirućim i umrlim bolesnicima te o postupku obdukcije, pa čak i za polaganje novopridošlih tijela na pod još 28. srpnja 2022., dakle 10 mjeseci prije nego što je Kneževiću dan izvanredni otkaz ugovora o radu.

Sud je zaključio i da je Knežević učinio “sve što je u njegovoj moći” kako bi obavijestio i obrazložio Ravnateljstvu bolnice koji su problemi u radu Zavoda za patologiju i citologiju te da upravo KB, odnosno Ravnateljstvo, nije omogućio normalno funkcioniranje Zavoda.
Sud je u presudi, navodi odvjetničko društvo, utvrdio i da Knežević ne može i ne treba financijski i tehnički proširivati kapacitete mrtvačnice, već je to u domeni Ravnateljstva, nakon saznanja o problemima trenutnih kapaciteta, a što je Ravnateljstvo propustilo riješiti.
Sud je također uočio da je Knežević razriješen s dužnosti pročelnika Zavoda dan prije nego što je Povjerenstvo za unutarnji nadzor uopće sastavilo izvješće o slučaju.
“Zaključno, prof. Knežević ističe kako su mu čast i ugled povrijeđeni nizom izrečenih neistina u javnim nastupima političara (koji su imenovali ravnateljicu KB Sveti Duh) te koji su eksplicitno u svim svojim izjavama na razne načine, svjesni da to čine neprovjereno i ne raspolažući saznanjima o svim bitnim činjenicama, obmanjivali javnost o postojanju odgovornosti prof. Kneževića zbog koje je isti dobio otkaz”, navodi odvjetničko društvo u priopćenju u kojem je priložena i preslika sažetka presude.
Zbog navedenih izjava, naglašavaju, prof. Knežević je bio izložen vrlo neugodnim i teškim uvjetima rada i života, a sve se odrazilo i na njegovu obitelj, a o daljnjim možebitnim postupcima Knežević će, kažu odvjetnici, “odlučiti naknadno”. (net.hr)