Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Oranica prodana za pet puta veći iznos i dalje bez namjene

Gradonačelnik Obrovca, Ante Župan drugom gradonačelniku odnosno gradu Đakovu, po visokoj cijeni prodao je oranicu za izgradnju infrastrukture. Tri godine kasnije, na zemljištu se još ništa nije napravilo.

Zemljište je obrovački gradonačelnik Ante Župan prije tri godine prodao gradu Đakovu za tadašnjih 96 tisuća kuna. Nagodbu je potpisao gradonačelnik Đakova i saborski zastupnik Marin Mandarić. Navedena cijena zemljišta u imovinskoj kartici iznosi 20 000 kuna.

Gradonačelnik Obrovca objasnio je zašto je oranicu prodao za gotovo pet puta veći iznos od navedenog.

  • Za procjenu iz 2017. godine nisam radio službene procjene nego sam cijenu upisao vjerujući da bi to moglo toliko vrijediti u to vrijeme. Što se tiče cijene iz 2021. godine, temelji se na procjeni vrijednosti nekretnine koju je u to vrijeme ocijenio Grad Đakovo, po analogiji cijena nekretnina ove vrste u to vrijeme, rekao je Ante Župan.

Gradonačelnik Đakova navodi kako je zemljište kupljeno radi izgradnje infrastrukture te kako u ovoj nagodbi ništa nije sporno.

  • Na tom području generalnim urbanističkim planom grada Đakova predviđena je prometnica koja u sebi sadrži buduću kanalizaciju i vodu i ta zemlja treba gradu, ne vidim tu sad nekakav problem, što se sada tu, eventualno priča neka stvara, ispričao je Marin Mandarić.

No zbog čega je Grad Đakovo kupio zemljište po većoj cijeni, Mandarić ne može dati odgovor.

  • E ja ne znam po kojoj je on cijeni navodio u imovinskoj kartici, ja znam da smo mi imali procjenu i procijenjena je vrijednost po kvadratu i kao s desetinama drugih, izjavio je Marin Mandarić.
    Tri godine od kupnje, na ovom zemljištu ništa nije napravljeno. Neslužbeno se doznaje kako sestra obrovačkoga gradonačelnika tu sadi poljoprivredne kulture s čime đakovački gradonačelnik nije upoznat.
  • Ja to stvarno ne znam, stvarno tu informaciju nemam. Ne znam što se sad točno događa na tom komadu zemlje. Kad se odlučimo razvijati infrastrukturu u tom dijelu grada, imamo riješeno imovinsko pravne odnose, poručio je Mandarić.

Gradonačelnik Obrovca u priopćenju pojašnjava kako njegova sestra živi u Đakovu, ali ne obrađuje spornu oranicu.

  • Ne vjerujem da je nakon prodaje koristila tu zemlju. Ona to ne bi mogla zbog svog zdravstvenog stanja, a pogotovo što sam je ja informirao da sam tu zemlju prodao, rekao je Ante Župan.

O malverzacijama obrovačkoga gradonačelnika u više navrata upozoravala je i oporba.

  • Kroz vijećnički mandat i kao stanovnik grada Obrovca navikao sam na takve marifetluke našeg gradonačelnika koji se ponaša kao agent za nekretnine više nego gradonačelnik, tako da imamo niz primjera kupnje zemljišta od rođaka i li rođacima. Što se tiče kupnje zemljišta u Đakovu to je kao meksička sapunica, izjavio je Ivan Matić, vijećnik grada Obrovca (MOST).

Oranica je sada izorana i spojena sa susjednom česticom. Tko je to napravio – ne zna se. (M.K./Marina Šaponja/HRT/RD)