Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Švedska postala članica NATO-a

Švedska je nova, 32. članica NATO-a, nakon dva stoljeća neutralnosti i dvije godine otkad je aplicirala za članstvo. Nakon dva stoljeća neutralnosti i dvije godine otkad je aplicirala. Velik je to korak za zemlju koja se dosad držala vojne nesvrstanosti kako ne bi navukla bijes Moskve.

Švedski premijer Ulf Kristersson u Washingtonu je američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu službeno predao ratifikacijske dokumente, i to nakon što su Turska i Mađarska odustale od svojih zahtjeva i pristale na ulazak Švedske u NATO.

Plavo-žuta švedska zastava trebala bi u ponedjeljak biti podignuta ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu.
Rusija je prošli tjedan obećala poduzeti “protumjere” kao reakciju na pristupanje Stockholma savezu, što će ovisiti “o uvjetima i opsegu integracije Švedske u NATO”.

Pristupanjem Švedske, nakon Finske prošle godine, sad su sve zemlje s izlaskom na s Baltičko more s izuzetkom Rusije članice Atlantskog saveza.

Švedska i Finska, iako vojno bliske Sjedinjenim Državama, povijesno su se radije držale podalje od NATO-a, formiranog tijekom hladnog rata nasuprot bivšem Sovjetskom Savezu.(hrt)