Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Biden: Bit će teško dogovoriti prekid vatre na pojasu Gaze do ramazana

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da će biti “teško” postići prekid vatre između Izraela i Hamasa u pojasu Gaze prije ramazana početkom sljedećeg tjedna.
Realizacija plana američkog predsjednika Joea Bidena da izgradi plutajuću američku vojnu luku kako bi se ubrzala pomoć Gazi mogla bi potrajati do 60 dana mogla bi uključivati više od 1.000 američkih vojnika, objavio je Pentagon.

Pentagon je ponudio vremenski okvir dan nakon što je Biden najavio inicijativu u svom govoru o stanju nacije, dok nastoji umanjiti bijes u svojoj Demokratskoj stranci zbog svoje čvrste podrške izraelskoj ofenzivi u Gazi od 7. listopada.

UN je upozorio da je raširena glad u pojasu Gaze, gdje živi 2,3 milijuna ljudi, “gotovo neizbježna” bez hitnog djelovanja. Također je dodao da je jednom kada se proglasi glad prekasno da se pomogne velikom broju ljudi.

– Djeca u Gazi jedva čekaju jesti. Već umiru od pothranjenosti i spašavanje njihovih života pitanje je nekoliko sati ili dana – ne tjedana, rekao je Jason Lee iz organizacije Save the Children.

Neki američki zakonodavci i humanitarne organizacije rekli su da sustav plutajućeg pristaništa prikriva veći problem: neuspjeh da natjera izraelsku vladu da dopusti ulazak više pomoći u Gazu kopnom, što je najbrža i najučinkovitija opcija.
– Bit će teško, rekao je Biden novinarima, koji su ga pitali je li vjerojatno da će sporazum biti sklopljen prije mjeseca muslimanskog posta.

Također je dodao da je “jako” zabrinut zbog nasilja koje bi moglo izbiti u istočnom Jeruzalemu, palestinskom teritoriju koji je anektirao i okupirao Izrael, tijekom ramazana.

Hamas je u petak objavio da neće napraviti “nikakav kompromis” u pogledu svojih zahtjeva za trajnim prekidom vatre u Pojasu Gaze i povlačenjem izraelskih trupa u zamjenu za bilo kakav sporazum o oslobađanju talaca. (hrt)