Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Strane državljane su prevozili osobnim autima, u jednom slučaju -taksijem

Policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su od 7. do 9. ožujka, u šest odvojenih slučajeva spriječili krijumčarenja na području PU karlovačke.

Kriminalističkim istraživanjima utvrđena je sumnja da su osobe starosti između 20 i 55 godina (državljani Rumunjske, Ukrajine, Belgije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i državljanin Palestine s dozvolom boravka u Austriji), iz koristoljublja prevozili strane državljane koji su na različitim mjestima nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Strane državljane su prevozili na području Cetingrada, Rakovice, Vojnića, Karlovca i Bosiljeva u osobnim, kombi i teretnim vozilima, dok se u jednom slučaju na području Karlovca radilo o taksi osobnom vozilu bez upaljenog taksimetra.

Svi prevoženi strani državljani izrazili su namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv šestorice osumnjičenih podnesene su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Prema dvojici osumnjičenika, državljaninu Rumunjske i državljaninu Palestine s dozvolom boravka u Austriji, policijski službenici postupali su i sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.