Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Otvoreno pismo hrvatskim građanima, koje je supotpisalo 18 medijskih redakcija

Pred odluku Hrvatskog sabora o izmjenama Kaznenog zakona kojima se uvodi novo kazneno djelo neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje Hrvatsko novinarsko društvo uputilo je sljedeće otvoreno pismo hrvatskim građanima, koje je supotpisalo 18 medijskih redakcija:

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) obraća se svim građanima i građankama Republike Hrvatske otvorenim pismom u kojem još jednom upozorava na pogubnost donošenja izmjena Kaznenog zakona – poznatog i kao „Lex AP“ – za slobodu medija i pravo javnosti da bude informirana, a koji je Vlada RH uputila Hrvatskom saboru na usvajanje.

Članak 307.a Kaznenog zakona „Neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje“ za HND je neprihvatljiv te tražimo njegovo povlačenje.

Javnost mora znati da je uvođenje ovakvog zakonskog rješenja udar na novinarsku profesiju i javni interes te otvoreni napad na zviždače.

Da je takav Kazneni zakon trenutno na snazi, naše kolegice i kolege koji su danima objavljivali sadržaj poruka što su ih razmijenili bivša državna tajnica i izabrani glavni državni odvjetnik do sada bi već nekoliko puta bili saslušani na obavijesnim razgovorima.

Da je takav Kazneni zakon na snazi, hrvatska bi javnost bila prikraćena za cijeli niz afera koje su otkrile naše kolegice i kolege, a za koje građani i građanke moraju znati.

Iako je predlagatelj, kao jamstvo novinarima i novinarkama da neće biti izloženi represiji, u zakonski prijedlog ubacio javni interes kao razlog za isključenje protupravnosti te izrijekom isključio novinare kao moguće počinitelje, poticatelje ili pomagače u djelu neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje, to nije tako.

HND upozorava građanke i građane na zabrinjavajuću činjenicu da će se našim kolegicama i kolegama moći oduzimati mobiteli, laptopi i arhiva koja se u njima nalazi, kao što će se moći presretati i njihovi e-mailovi. Moći će im se pretraživati kuće i stanovi. U sklopu izvidnih radnji tužitelj, ili policajac, može pozvati novinara na obavijesni razgovor, i to ne jednom, nego toliko puta koliko smatra da mu treba. Može pribaviti izliste njegovih telefonskih kontakata, pozivati na razgovor kolege i urednike.

Kod ovakvog kaznenog djela cilj izvida je otkrivanje počinitelja, odnosno osobe koja je novinarima učinila dostupnim informacije od javnog interesa koje su se našle u određenom spisu, a novinarka ili novinar koji je objavio priču istražiteljima će biti trag od kojeg će krenuti.

Takvo postupanje rezultirat će time da će svaki potencijalni zviždač dobro promisliti prije nego što se obrati novinaru ako zna da će policija i tužitelji pretresati njegove kontakte i suradnike. Ako se to dogodi, svi ćemo ostati zakinuti za ključne informacije i HND je dužan na to ponovo upozoriti javnost.

HND poziva sve kolegice i kolege da i dalje objavljuju priče od javnog interesa profesionalno, kao što su to činili i dosad. HND će svakome tko se nađe pod udarom ovog zakona pružiti konkretnu pomoć.

Za Hrvatsko novinarsko društvo

Hrvoje Zovko, predsjednik

Chiara Bilić, potpredsjednica

Dragutin Hedl, potpredsjednik

 

Pismo supotpisuju:

Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista

Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista

Ivan Buča, glavni urednik 24sata

Jelena Valentić, glavna urednica portala Telegram.hr

Sandra Lapenda Lemo, glavna urednica Slobodne Dalmacije

Andrea Radak, glavna urednica Novosti

Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala

Zdravko Milinović, glavni urednik Globusa

Igor Alborghetti, glavni urednik Expressa

Tihomir Ladišić, N1 Hrvatska

Silvija Šeparović, glavna urednica Yammata

Ines Brajević, glavna urednica Dalmatinskog portala

Dražen Majić, glavni urednik portala Istra24

Željka Gavranović, glavna urednica PlusPortala

Ivor Fuka, glavni urednik portala Lupiga

Davorka Blažević, glavna urednica portala Tris

Vedran Gvožđak, glavni urednik KAportala

Goran Gazdek, glavni urednik portala Virovitica.net