Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Biden i Trump na korak do reprize predsjedničkih izbora 2020.

Predsjednik Joe Biden i bivši predsjednik Donald Trump na pragu su da u utorak osvoje dovoljan broj delegata za predsjedničke nominacije u svojim strankama čime će službeno početi prvi revanš za izbor predsjednika u SAD-u u gotovo 70 godina, javljaju u utorak agencije.

Stranački izbori se održavaju u četiri američke savezne države, uključujući i ključnu Georgiu u kojoj se Trump suočava s optužnicima za kaznena djela pokušaja osporavanja rezultata predsjedničkih izbora 2020.

Ishod je u biti unaprijed određen jer se posljednja kandidatkinja za republikansku nominaciju, bivša veleposlanica u UN-u Nikki Haley, povukla iz predsjedničke kampanje nakon Trumpove dominacije na stranačkim predizborima na tzv. superutorak kada je odnio pobjede u 14 od 15 država.

Biden, u međuvremenu, jedva da je naišao na ikakav otpor na demokratskim predizborima, uz izuzetak liberalnih aktivista frustriranih njegovom potporom izraelskom ratu u Gazi koji su pozvali demokrate da se na glasačkim listićima izjasne kao “neopredjeljeni”.

I Trump i Biden sada usmjeravaju svoju pažnju na predsjedničke izbore 5. studenoga.

U Romeu, u Georgiji, 77-godišnji Trump je ponovio svoju tvrdnju da se 2020. dogodila izborna prevara te optužio okružnu tužiteljicu Georgije Fani Willis, koja ga progoni za upletanje u izborni proces 2020., tvrdeći da je sudjelovala u zavjeri s Bidenovom administracijom protiv njega kao mete. (hrt)