Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Hrvatski sabor danas se raspušta

Glasanjem o raspravljenim točkama, 10. saziv Hrvatskog sabora, konstituiran 22. srpnja 2020. godine danas će, nakon nepune četiri godine, zaključiti svoj rad.

Novi, 11. saborski saziv birat će se potkraj travnja ili u svibnju, a kada će to točno biti odlučit će predsjednik Republike.

Osim o svom raspuštanju, za što je potrebna potpora 76 zastupnika, Sabor će glasati i o izmjenama kaznenog zakonodavstva kojima se kao kaznena djela uvode femicid, rodno uvjetovano ubojstvo ženske osobe te neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje tzv. curenje informacija. Oporba se žestoko protivi ovom posljednjem, Vladu proziva da se prvo okomila na novinare, a između dva čitanja zakona, na zviždače. Više oporbenih klubova amandmanima je tražilo brisanje sporne odredbe, no Vladini predstavnici sve su ih odbili.

Oporba pozdravlja da se femicid uvede u kazneno zakonodavstvo, no smeta ju što će se o njemu glasati istodobno kad i o kaznenom djelu curenja informacija iz istraga, odnosno neovlaštenog otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje, kojeg naziva “lex. AP”.
Sabor će glasati i o izmjenama Zakona o plaći i drugim materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika kojima bi se tim dužnosnicima povećala osnovica za izračun plaće za dodatnih 11,5 posto. Dobili bi i pravo na naknadu troškova prijevoza na posao, uskrsnicu i božićnicu, dar za dijete do 15 godina, regres za godišnji odmor te pravo na sistematski pregled.

Na glasanje čekaju i izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojima se uređuje pitanje ugovora o specijalističkom usavršavanju između specijalizanata i bolnica, kolokvijalno poznatih kao robovlasnički ugovori.

Po novome, troškovi specijalističkog usavršavanja sveli bi se isključivo na stvarne financijske troškove. U slučaju raskida ugovora o radu prije isteka ugovorene obveze rada, specijalizant ili specijalist bit će obvezni zdravstvenoj ustanovi koja ih je poslala na specijalizaciju nadoknaditi samo troškove specijalizacije, bez dodatnih drugih troškova.

Posljednjeg radnog dana, Sabor treba potvrditi ugovor između Hrvatske i Italije o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva te 2025. proglasiti Godinom obilježavanja 1100. obljetnice hrvatskoga kraljevstva. Očitovat će se i o oporbenom prijedlogu da osnuje istražno povjerenstvo radi utvrđivanja (potencijalnog) korumpiranja medija javnim novcem, kao i o prijedlogu da Darija Jurišića imenuje pravobraniteljem za osobe s invaliditetom, nakon što je jesenas, na njen zahtjev, te dužnosti razriješio Anku Slonjšak. (P.F./HRT/Hina)