Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Iznenada umro još jedan od šefova u ruskom naftnom divu. On je već četvrti od početka rata

Od početka napada na Ukrajinu niz ruskih poslovnih ljudi iznenada je preminulo pod nejasnim okolnostima

Tvrtka Lukoil objavila je da je preminuo potpredsjednik tvrtke, čime se nastavio niz neobičnih smrti u ruskom naftnom gigantu, piše Slobodna Dalmacija.

“S dubokim žaljenjem obavještavamo vas da je potpredsjednik tvrtke Vitalij Vladimirovič Robertus iznenada preminuo u dobi od 54 godine”, stoji u priopćenju.

Robertus je u Lukoilu kao ekonomist počeo raditi čim je diplomirao i on je već četvrti izvršni direktor u tvrtki koji je umro od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Prije njega, u listopadu prošle godine, iznenada je preminuo i predsjednik uprave Lukoila, Vladimir Nekrasov. Tvrtka je objavila da je umro u dobi od 66 godina zbog akutnog zatajenja srca. U naftnom i plinskom sektoru tvrtke radio je gotovo 50 godina, a tijekom karijere je bio i prvi potpredsjednik Lukoila i savjetnik predsjednika kompanije.
Prethodni šef uprave Lukoila, Ravil Maganov, također je iznenada preminuo u rujnu 2022. godine – pao je s bolničkog prozora u Moskvi, tvrdila su tada dva izvora upoznata sa situacijom. Međutim, naftna kompanija rekla je tada da je Maganov “preminuo nakon teške bolesti”. Samo četiri mjeseca ranije, u svibnju 2022., Aleksander Subotin, koji je bio viši menadžer u Lukoilu, pronađen je mrtav u kući šamana sjeveroistočno od Moskve.

Od početka napada na Ukrajinu niz ruskih poslovnih ljudi, većinom povezanih s energetikom, iznenada je preminulo pod nejasnim okolnostima, nakon što je Lukoil javno zauzeo stav o operaciji Moskve u Ukrajini.

U izjavi od 3. ožujka 2022. upravni odbor tvrtke izrazio je zabrinutost zbog “tragičnih događaja” u Ukrajini i pozvao na “što skoriji mogući prekid oružanog sukoba” pregovorima. (SD, jutarnji.hr)