Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Indija održava najveće izbore u svijetu od travnja do lipnja

Gotovo milijardu ljudi moći će glasati na općim izborima u Indiji, koji će se održavati gotovo sedam tjedana od 19. travnja, a na njima će premijer Narendra Modi pokušati osvojiti treći uzastopni mandat, objavljeno je u subotu.

Izbori za Lok Sabhu, donji dom parlamenta s 543 mjesta, trajat će do 1. lipnja, a očekuje se da će na njima sudjelovati kandidati iz više od 2400 političkih stranaka.

Ovo su neke činjenice o indijskim općim izborima, najvećem demokratskom procesu u svijetu.
Brojke

Gotovo 970 milijuna Indijaca može glasati na više od milijun birališta diljem zemlje. Indijsko izborno povjerenstvo će uposliti skoro 15 milijuna javnih službenika, od kojih su mnogi nastavnici i mlađi djelatnici, kako bi pomogli u provedbi izbora.

Izbori će se održati u sedam faza. Očekuje se da će 4. lipnja biti prebrojani glasovi i objavljeni rezultati, a cijeli izborni postupak bi trebao biti završen do 6. lipnja.

Stranke

Očekuje se da će Modijeva nacionalistička stranka Bharatiya Janata (BJP), dominantna politička skupina, osvojiti više od potrebnih 272 zastupničkih mjesta potrebnih za većinu.

Modi predviđa da će BJP osvojiti 370 mandata, a njegov politički savez National Democratic Alliance preko 400, što bi bilo najviše u protekla četiri desetljeća.

Oporbena Kongresna stranka, koja je Indijom upravljala većinu vremena od nezavisnosti 1947., osnovala je savez od 28 stranaka nazvan INDIA (Indian National Developmental Inclusive Alliance) radi zajedničke borbe protiv BJP-a. Savez je podijeljen zbog nesuglasica oko ustupanja mjesta zajedničkim kandidatima.

Proces

Indija koristi elektroničke strojeve za glasanje, uvedene 1982., a na ovim će se izborima koristiti 5,5 milijuna tih uređaja. Birači glasaju pritiskom gumba pored imena kandidata i simbola stranke.

Prema smjernicama indijskog izbornog povjerenstva, birališta bi trebala biti unutar dva kilometra od svakog birača te izborni dužnosnici često moraju danima putovati ili se penjati po brdima kako bi došli do mjesta u udaljenim krajevima. U jednom slučaju, dužnosnici moraju putovati kroz džunglu u zapadnoj saveznoj državi Gudžarat ne bi li došli do jednog jedinog birača.(hrt)