Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Izrael odobrio plan napada na Rafah, no namjerava pregovarati o primirju

Izrael je u petak odobrio potencijalni napad na grad Rafah u Pojasu Gaze, no istovremeno namjerava poslati drugu delegaciju u Katar radi pregovora o mogućem sporazumu o prekidu vatre s islamističkom militantnom skupinom Hamas u zamjenu za oslobađanje talaca.

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua rekao je da je odobrio plan za napad na grad na samom jugu razorene palestinske enklave, gdje se sklonilo više od pola njenih 2,3 milijuna stanovnika nakon pet mjeseci ratovanja.

Svjetski saveznici i kritičari su Netanyahua pozvali da odgodi napad na Rafah zbog straha od masovnih civilnih žrtava. No, Izrael tvrdi da je riječ o jednom od posljednjih uporišta Hamasa, koji se obvezao uništiti, te kaže da će stanovnici biti evakuirani.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby je rekao da Washington nije vidio plan za napad na Rafah, no da bi to htio. Na redovitom brifingu je rekao da je prijedlog Hamasa o primirju u zamjenu za puštanje talaca na slobodu ostvariv te je s oprezom izrazio optimizam.

Hamas je medijatorima i Sjedinjenim Američkim Država predstavio prijedlog sporazuma o prekidu vatre u Gazi koji uključuju oslobađanje izraelskih talaca u zamjenu za slobodu palestinskih zatvorenika, od kojih 100 služi doživotne zatvorske kazne, prema prijedlogu koji je vidio Reuters.

Prema priopćenju Netanyahuovog ureda o planu napada na Rafah, Hamasovi zahtjevi za puštanje talaca na slobodu su i dalje nerealni, no izraelska delegacija će svejedno otići u Dohu nakon što sigurnosni kabinet raspravi o svom stavu.

Izraelske obrambene snage se “pripremaju operativno i za evakuaciju stanovništva” grada Rafah, stoji u priopćenju.

Priopćenje ne spominje vremenski okvir niti su se pojavili dokazi o dodatnim pripremama na terenu.

Američki državni tajnik Antony Blinken je novinarima u Austriji rekao da SAD treba vidjeti jasan i ostvariv plan Izraela za Rafah, kojim će se civile zaštiti od opasnosti. (V.G./HRT/Hina)