Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Trumpov zet otkrio velika ulaganja u Srbiju i Albaniju, planira luksuzne projekte

Četiri fotografije, koje je Jared Kushner objavio na X-u, prikazuju arhitektonski koncept budućih kompleksa nekretnina

Jared Kushner, zet i savjetnik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u Bijeloj kući, u subotu je potvrdio informaciju o planiranom ulaganju u luksuzne nekretnine u Srbiji i Albaniji, nakon što su pojedinosti projekta objavljene u članku New York Timesa, a otkrio ih je i jedan srbijanski zastupnik.

“Drago mi je što mogu podijeliti koncepte za razvoj projekata koje smo izradili za albansku obalu i središte Beograda”, napisao je Kushner na X-u. Četiri objavljene fotografije prikazuju arhitektonski koncept budućih kompleksa nekretnina u glavnom gradu Srbije i na albanskoj obali.
Srbijanski parlamentarni zastupnik, ekološki i politički aktivist Aleksandar Jovanović u srijedu je rekao da je srbijanska vlada zadužila ministra graditeljstva Gorana Vesića da potpiše “memorandum o razumijevanju” s dvjema tvrtkama koje su, po njegovim riječima, povezane s obitelji Donalda Trumpa.

Ministar je rekao i da to nije tajna, no da dokument još nije potpisan.
U Srbiji je ta tema osjetljiva s obzirom na to da je riječ o prodaji investitorima zgrade glavnog stožera jugoslavenske vojske, nekoliko puta bombardirane 1999. u doba NATO-ove zračne kampanje, koju su predvodile Sjedinjene Države. Napadi su pokrenuti da bi što prije završio rat na Kosovu.

Kako tvrdi Jovanović, koji je o projektu progovorio desetak dana prije obilježavanja 25. obljetnice NATO-ova napada, srbijanska vlada trebala bi ustupiti zgradu i zemljište na rok od 99 godina i bez naknade.

Sjedište glavnog stožera nikad nije obnovljeno. Zgradu razorenu bombardiranjem i izgrađenu 1965. srbijanska vlada 2005. proglasila je zaštićenim “kulturnim dobrom”. Kako piše New York Times, ondje je u planu izgradnja luksuznog hotela, muzeja i 1500 stanova.

Kad je posrijedi investicija u Albaniji, riječ je o projektu u sklopu kojeg bi se, kako tvrdi isti izvor, otok Sazan pretvorio u luksuznu turističku destinaciju. Smješten na ulazu u Vlorski zaljev, otok je bio tajna vojna baza komunističke Albanije (1945.-1990.).

Albansko ministarstvo turizma u subotu je potvrdilo informaciju po kojoj su investitori pokazali interes za turistički projekt na Sazanu i o tomu obavijestili Agenciju za ulaganja i razvoj.

Isti izvor je rekao da “prije nego što se donese odluka, projekt mora proći kroz više faza razmatranja”. (Hina, jutarnji.hr)