Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Platforma umirovljenika: Je li to Plenković najavio smanjenje mirovina?

POLITIČKA platforma Umirovljenici zajedno objavila je priopćenje u kojem se pitaju je li premijer Andrej Plenković najavio smanjenje mirovina.

Prenosimo ga u cijelosti.

“Svi koji su pozorno slušali što je predsjednik Vlade Plenković obećao napraviti u ‘novom’ mandatu je da će prosječna plaća rasti do 1600 € a mirovine za 25 % što se na prvu mnogim umirovljenicima učinilo kao izvrsna vijest.

Naravno da će HSU odnosno Gabričević i Silvano Hrelja kao koalicijski partneri HDZ-a (uz SUH i MUH) sve navedeno glorificirati jer je tih 25 % najavljenog povećanja mirovina kroz naredne 4 godine slično prijedlogu HSU-a za kojeg smo već dokazali da je prevara koja u stvarnosti znači smanjenje mirovina u odnosu na plaće”, navode iz platforme koju sačinjavaju Stranka umirovljenika (SU), Blok umirovljenici zajedno (BUZ) i Demokratska stranka umirovljenika (DSU).

“Lako je izračunati…”
“Lako je izračunati da sadašnja prosječna mirovina od cca 500 € u prosječnoj plaći od 1200 € čini cca 41 %. Ako za 4 godine prosječna plaća bude najavljenih 1600 € a prosječna mirovina od 500 € se poveća za 25 % će za 4 godine iznositi cca 625 € što je u odnosu na najavljenu prosječnu plaću od 1600 € tek 39 % ili pad od 2 %.

Mnogi ne shvaćaju da nominalni rast plaće ili mirovine zapravo ništa dobrog ne znači ako je inflacija praćena rastom cijena veća od rasta plaća i mirovina što se u Hrvatskoj događa već nekoliko godina. Radi navedenog i imamo porast broja siromašnih umirovljenika kojima usprkos rekordnom rastu mirovina kroz protekle 4 g. konstantno pada kupovna moć, a pada jer cijene rastu više i brže od mirovina”, dodaju.
“Nije slučajno da veće plaća izražava nominalno, a povećanje mirovina u postotku”
“Nije slučajno da Plenković veće plaće izražava nominalno a povećanje mirovina u postotku. Mnogima rast neto prosječne plaće s 1200 na 1600 € zvuči i više no lijepo, ali ako se u istoj rečenici navede da će se prosječna mirovina od 500 € povećati za samo 125 € odnosno s 500 na 625 € onda sva prethodna ‘ljepota’ nestaje u trenu.

Sukladno obećanju HDZ-a još iz 2016. godine prosječna mirovina je već trebala biti veća za 220 € odnosno biti na obećanih 720 € ili 60 % prosječne plaće. Ne da novim programom HDZ ne kani ispuniti već dato obećanje o rastu mirovina do 60 % prosječne plaće već u svom programu najavljuje pad mirovina s 41 % na 39 % prosječne plaće što je potpuno neprihvatljivo za umirovljenike”, navode.

“Umirovljenici u ovom veoma turbulentnom povijesnom trenutku”
“Ovo što promovira premijer Plenković je ponavljanje PR priče o navodnim uspjesima HDZ-a, o nikada većem rastu mirovina i plaća što je zapravo samo posljedica velike inflacije a ne rasta našeg gospodarstva koje realno gledajući nikada nije bilo u lošijem stanju. Nikada Hrvatska nije proizvodila manje hrane a istovremeno više uvozila, baš kao što nikada više sredstava iz fondova EU nije dolazilo u Hrvatsku uključujući i ona za gospodarski oporavak.

Rast BDP-a Hrvatske se bazira na povećanoj potrošnji umjesto povećanju proizvodnje uz stvaranje novih vrijednosti što je posljedica pogrešno strukturiranog gospodarstva koje se sve više oslanja na turizam i uslužne djelatnosti. Umirovljenici u nastalim političkim previranjima ne smiju ostati po strani ili biti nijemi promatrači jer to može rezultirati i vlastitoj propasti.

Umirovljenici u ovom veoma turbulentnom povijesnom trenutku radi svog radnog i životnog iskustva moraju jasno i odlučno preuzeti svoj dio odgovornosti za budućnost zemlje koju su i sami stvarali. Ne želimo biti ničija marioneta ili moneta za potkusurivanje već tražimo podršku, posebno osiromašenih umirovljenika, kako bi se zajedno obračunali sa siromaštvom i svima onima koji ga uporno nameću samo kako bi na muci umirovljenika mogli parazitirati”, zaključuju. (index.hr)