Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Reakcije stručnjaka: ‘Ako nastavi po svom, poništit će izbore’; ‘Rješenje je jednostavno – ostavka i kreće show’

RTL-ov politički komentator Krešimir Macan komentirao je stav Ustavnog suda da predsjednik Zoran Milanović ne može na parlamentarne izbore.

“Sve je očekivano,c ijela se ustavnopravna struka slaže s tim, sad čekamo potez premijera jer riskiramo da se izbori poništeni”, rekao je Macan i podsjetio na to kako je Milanović rekao da će poštovati Ustav. “On je sad dobio upozorenje”, naveo je naš sugovornik.

Dodao je i da je rješenje jednostavno: “Neka dade ostavku i onda kreće show!”

Odluku, koju je pročitao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, donijelo je vijeće sudaca i Macan podsjeća da je sedam sudaca s ljevice. “A Milanović je imenovao njih četiri”, rekao je Macan.
I ustavni stručnjak Mato Palić također nije iznenađen ovom odlukom: “To se sve moglo čuti u javnom prostoru i stav je bio potpuno očekivan. Sve drugo bilo bi veliko iznenađenje i ne bi se moglo nikako valjano obrazložiti”, rekao je Palić.

Na pitanje ima li Milanović manevarskog prostora, odgovara da je jedino to da podnese ostavku te da se uključi u kampanju. “A osobno je rekao da to ne namjerava”, naveo je Palić. Opcija je i da se ne suzdržava od sudjelovanja u kampanji. “A predsjednik Ustavnog suda rekao je da je Milanović kršio Ustav za vikend. U perspektivi – ako bi nastavio po svom, postoji mogućnost da bi izbori bili poništeni”, podcrtao je i Palić.
Nastavio je da ne vjeruje da će Milanović dati ostavku jer da bi to već učinio da je htio. Ako to učini dok konstituiranja novog Sabora, njegovu dužnost bi po sili zakona preuzeo Gordan Jandroković koji bi privremeno obnašao dužnost predsjednika.
Nastavio je da će u narednom razdoblju jako vagati i analizirati govore Milanovića te će se preispitivati je li to dio kampanje ili je to njegovo normalno djelovanje kao predsjednik. “Trebat će razgraničiti što je sudjelovanje u kampanji, a što normalna predsjednička retorika”, ističe Palić.(net.hr)