Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Tisuće španjolskih poljoprivrednika traktorima blokiralo ulice Madrida

Tisuće španjolskih poljoprivrednika ponovno su u nedjelju prosvjedovali sa stotinama traktora u glavnom gradu Madridu, tražeći bolje cijene za svoje proizvode i osuđujući poljoprivrednu politiku Europske unije.
Poljoprivrednici iz raznih krajeva Španjolske krenuli su rano ujutro prema Madridu, uzrokujući prometne probleme.

No, raspoloženje je uglavnom bilo mirno, izvijestili su novinari državne televizije RTVE.

Udruga poljoprivrednika Union de Uniones priopćila je da također žele poboljšati odnose između urbanog i ruralnog stanovništva.
Prosvjednici su najprije u traktorskoj koloni stigli do ministarstva zaštite okoliša, a odatle do ministarstva poljoprivrede.

Luis Cortes iz udruge upozorio je na televiziji da će poljoprivrednici ponovno pojačati svoje prosvjede ako vlada ne ponudi rješenja za brojne probleme s kojima se suočava poljoprivredni sektor u zemlji.

Traktori i druga vozila više su puta blokirali autoceste
Španjolski poljoprivrednici, kao i mnogi diljem Europske unije, prosvjedovali su zbog teških ekonomskih uvjeta i strogih propisa za koje kažu da otežavaju održivost poljoprivrede.

Traktori i druga vozila više su puta blokirali autoceste, ceste te prilaze lukama i veletržnicama u Španjolskoj, koju se ponekad naziva europskim voćnjakom i povrtnjakom.

Španjolska vlada već je učinila neke ustupke u pokušaju da umiri poljoprivrednike, ali udruge poljoprivrednika poručuju da su te mjere nedovoljne. (Hina, N1)