Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kim nadgledao vježbe gađanja super velikim raketnim bacačima

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un nadgledao je vježbe gađanja topničkih jedinica u zapadnoj regiji, a u vježbama su sudjelovali i novoopremljeni super veliki višecijevni raketni bacači, objavio je državni medij KCNA.

Vježbe su uslijedile dan nakon što su Južna Koreja i Japan izvijestili da je Sjeverna Koreja lansirala nekoliko balističkih projektila kratkog dometa u more, što je bio prvi takav test u otprilike dva mjeseca.

Kim je u ponedjeljak nadgledao vježbe koje su imale za cilj testiranje “pravih ratnih sposobnosti” višecijevnih raketnih bacača kalibra 600 milimetara te poboljšanje borbenog morala i spremnosti, rekla je KCNA.

Vježbe su također uključivale simulaciju zračne eksplozije granate “super velikog” višecijevnog raketnog bacača na unaprijed postavljenoj visini iznad cilja, dodaje se.

Vojnici su u potpunosti pokazali svoje izvrsno topničko gađanje, brzu i temeljitu borbenu spremnost, navodi KCNA.
Kim je pozvao na modernizaciju i povećanje topničkih snaga, ističući “strateške zadaće” raketnih bacača od 600 mm kao središnjeg udarnog sredstva u ratnim pripremama.

– Razorna ofenzivna sredstva koja posjeduje naša vojska trebala bi temeljitije ispunjavati svoje misije blokiranja i suzbijanja mogućnosti rata uz stalnu savršenu spremnost da se sruši kapital neprijatelja i struktura njegovih vojnih snaga, rekao je Kim vojnicima, prema KCNA. (hrt)