Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Oglasio se Ustavni sud: Imenovat će etičko povjerenstvo za sudionike izbora

Ustavni sud u utorak je pozvao parlamentarne stranke da do 21. ožujka dostave svoje prijedloge za članove Etičkog povjerenstva koje ocjenjuje ponašanje sudionika izbora tijekom promidžbe i postupka izbora te provodi izvanupravni nadzor izborne promidžbe. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti.
“Ustavni sud RH, na temelju članaka 103. i 104. Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, imenuje Etičko povjerenstvo koje ocjenjuje ponašanje sudionika izbora tijekom izborne promidžbe i samog postupka izbora te provodi izvanupravni nadzor izborne promidžbe. Etičko povjerenstvo nestranačko je tijelo općepriznatog javnog ugleda koje priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela u izborima. Prije početka izborne promidžbe Etičko povjerenstvo donosi i objavljuje Izborni etički kodeks koji čine sustav pravila o ponašanju pojedinaca i političkih stranaka u izbornoj promidžbi i izbornom postupku. Etičko povjerenstvo ima predsjednika i 6 članova od kojih po tri člana predlažu većinske i oporbene političke stranke, sukladno stranačkom sastavu Sabora. Predsjednik Etičkog
povjerenstva je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti po svome položaju. Polazeći od navedenog, dopisom od 19. ožujka o.g. Ustavni sud RH pozvao je parlamentarne stranke da do 21. ožujka o.g. dostave svoje prijedloge za članove Etičkog povjerenstva. Nakon što se prijedlozi zaprime, Ustavni sud RH imenovat će članove Etičkog povjerenstva kako bi ono moglo pravovremeno započeti s obavljanjem propisanih zadaća”, stoji u priopćenju Ustavnog suda.(N1)