Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković: Veselimo se još jednoj izbornoj utakmici

Održana je sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a nakon koje je Andrej Plenković komentirao aktualne političke događaje.
Istaknuo je kako se na sjednici govorilo o objavi Državnog zavoda za statistiku da su prosječne plaće u siječnju u Hrvatskoj došle do iznosa od 1239 eura, najveće ikada.

– Od početka našeg mandata 2016. godine do danas s tadašnjih 749 eura prosječnih narasle su za 490 eura. Od listopada 2016. do siječnja ove godine realni rast plaća bio je 30 posto i to ruši teze oporbe da je inflacija pojela plaće, to nije istina. U ovom trenutku sve službe rade na pripremama uredbi koje se odnose na koeficijente, za 244 tisuće ljudi, za sve zaposlene u državnim službama te će im svima porasti plaće u travnju za mjesec ožujak. Prosječni rast plaća bit će 32 posto, rekao je.

“Osjećamo raspoloženje ljudi”

Andrej Plenković osvrnuo se i na paket mjera za umirovljenike i sve one kojima je pomoć potrebna.

– Osjećamo raspoloženje ljudi s obzirom na sve rezultate koje smo ostvarili. Optimistični smo i samouvjereni uoči ovih parlamentarnih izbora. Danas smo dobili prijedloge županijskih organizacija za liste u svim izbornim jedinicama i mi ćemo to analizirati sljedećih dana i do kraja idućeg tjedna ćemo usuglasiti liste, a to će biti u dogovoru s našim partnerima, rekao je.

“Hrvatska usidrena u srce Europske unije”

Istaknuo je da će idućeg tjedna pokazati svoj program koji je u finalnoj fazi i da su u potpunosti spremni za izbornu kampanju koja počinje 1. travnja. Dodao je da HDZ razgovara i s partnerima s kojima će, sukladno dosadašnjoj suradnji, izaći na izbore u koncepciji točkaste koalicije po izbornim jedinicama, modelu koji se, ustvrdio je, pokazao izuzetno uspješnim u prethodna dva izborna ciklusa.

– Veselimo se još jednoj izbornoj utakmici na temelju brojnih rezultata koje smo ostvarili. Nama je jako bitno da u prvi plan stavimo, ne samo što smo učinili do sada, već i ambicije za dalje, a to je dići Hrvatsku na 80 posto prosjeka razvijenosti EU-a, da prosječna plaća bude 1.600 eura, a minimalna bruto plaća bude 1.250 eura, da nastavimo povećavati mirovine, da nastavimo s provedbom demografskim mjerama i s brojnim ulaganjima u poljoprivredu i energetiku, rekao je Plenković.

Naglasio je kako je Hrvatska usidrena u srce Europske unije.

– Važno je da ovakav smjer odgovornog upravljanja u gospodarskom i financijskom smislu nastavimo te da s članstvom u OECD-u koje bi se trebalo dogoditi za dvije godine, zaokružimo taj veliki proces međunarodnog pozicioniranja, rekao je.
O Milanoviću i Ustavnom sudu

Komentirao je i izjavu Zorana Milanovića o Ustavnom sudu.

– DIP i Ustavni sud se trebaju očitovati i na njima je da se prema svima očituju, a što se tiče budućeg predsjednika vlade, to sigurno neće biti on, nego mi s našim koalicijskim partnerima, to vidim prema ozračju u Hrvatskoj, rekao je.

Osvrnuo se i na izjavu Zorana Milanovića da je Kolinda Grabar Kitarović dok je bila predsjednica države obilazila skupove HDZ-a.

– Kad je Kolinda Grabar Kitarović bila predsjednica države, nije uopće išla na predizborne skupove HDZ-a. Ja se te situacije ne sjećam. Sigurno se to nije dogodilo, rekao je.

“HDZ se ponaša sukladno zakonu”

Na pitanje novinara je li izborni proces previše kontaminiran rekao je da o svim procesima moraju odlučivati DIP i Ustavni sud.

– HDZ se ponaša sukladno zakonu, pravilima i radi sve ono što odgovorna, ozbiljna i pouzdana politička stranka koja kad dobije povjerenje birača rade, a to je raditi na dobrobiti hrvatskih građana i gospodarstva, dodao je.

Na pitanje koliko će novaca potrošiti na kampanju, rekao je da su uvijek unutar okvira što zakon dopušta.

– Od kada sam ja predsjednik HDZ-a, financijsko poslovanje je transparentno i dobilo je uvijek bezuvjetno mišljenje državnog Ureda za reviziju i imamo snage za još jednu izbornu kampanju, rekao je. (hrt)