Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Kaznena prijava Ribarima i Koritinji zbog namještanja na izborima, sve pokrenuo Most: “Izbori su bili nelegalni, imamo dokaze”


Prijave se odnose na zadnje lokalne izbore iz 2021. godine

Lokalni izbori iz 2021. godine u Karlovcu su nelegitimni i nelegalni, ako Općinsko državno odvjetništvo dokaže tvrdnje iz naše kaznene prijave. Zna se tko su bili predsjednici biračkih odbora u Ribarima i Koritinji, a MOST je bio najsnažniji glas Karlovca i Karlovačke županije u Hrvatskom saboru i ovakvi primjeri su primjeri izravne borbe za naše građane.

Poručio je tako danas ispred zgrade karlovačkog Suda, zastupnik MOST-a, Zvonimir Troskot, nakon čega je uslijedila i predaja kaznene prijave protiv predsjednika i potpredsjednika mjesnih odbora u Ribarima i Koritinji za koje vjeruje Troskot da su “muljali” na zadnjim lokalnim izborima 2021. godine.
– Ovo ne radimo gerilski, nego institucionalno. Predsjednici i članovi odbora su imali sve informacije i potpisali su zapisnike. Za ove odbore možemo dokazati osnovanu sumnju u ubacivanje glasova. U Ribarima je 77 stanovnika, a glasalo je više od 120 birača. Ne upiremo prstom, ističe Troskot s nadom i vjerujem da u pravosudnom sustavu i dalje postoje čestiti ljudi, dok će se odsada ovime detaljnije pozabaviti Državno odvjetništvo.

Nadalje, kako ističe Troskot, ako se tvrdnje iz prijave dokažu, zadnji izbori u Karlovcu morat će biti poništeni, kao i smijeniti s mjesta one koji su izabrani prema tim izborima, u prvom redu misli tu na gradonačelnika Damira Mandića i županicu, Martinu Furdek Hajdin.
-Za ovakav tip namještanja izbora govorilo se naširoko i morali smo to istražiti. Ovim potezom pokazujemo da smo ozbiljni u namjerama i on ukazuje na institucionalan smjer borbe. Za cijeloga mandata smo se borili protiv korupcije, Most je bio najsnažniji glas Karlovca i Karlovačke županije u Hrvatskom saboru i ovakvi primjeri su primjeri izravne borbe za naše građane.

HDZ glasove nadoknađuje u “karlovačkom prstenu”
Nastavio je Troskot kako je općepoznato da HDZ nikada ne dobije većinu glasova u samom gradu Karlovcu, već u njegovim okolnim mjestima, tzv. “prstenu”, gdje su ih uvijek i nadoknađivali, dok će se upravo time posebno pozabaviti na ovim izborima, prateći stanje.

Također, to je u interesu i svim ostalim opozicijskim strankama koje će u što većem broju popuniti biračke odbore diljem Hrvatske, posebice u malim mjestima, otkrio je Troskot.

A u onom trenu kada preuzmu vlast, Troskot je obećao sljedeće.

– Saborski zastupnici će samostalno moći predlagati rješenja, a u tome su nas za cijeloga ovoga mandata onemogućavali i naša zastupnica Marija Selak-Raspudić je na Ustavnom sudu dobila Gordana Jandrokovića, pa ćemo moći samostalno predlagati kako unaprijediti, primjerice, rad Hrvatskog sabora. Uvest ćemo elektronsko, odnosno dopisno glasanje jer će to uvećati izlaznost građana na izbore i uopće njihovu participaciju, odnosno aktivnost. Nastojimo ih približiti procesu odlučivanja.

Sedma izborna jedinica kao posebno draga
Kako je u više navrata posjećivao Karlovačku županiju u zadnjih nekoliko mjeseci, posebno se referirajući na temu migranata i krijumčara, kao i degradacije karlovačke bolnice i problem poplava, Troskot je naglasio da mu je sedma izborna jedinica posebno draga, iako je ona i “najkompleksnija.”

Nekoliko je tu različitih mentaliteta, kaže saborski zastupnik, ali je ovo i “zaboravljeni” dio Hrvatske, koji ujedno ima i najveći potencijal, za koji će se MOST i boriti.

Inače, kako su najavila i na samim počecima, Most i Hrvatski suverenisti postigli su koalicijski sporazum. (L.Grčić, radio-mrežnica.hr)