Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Održani veliki oporbeni prosvjedi diljem zemlje. ‘Srijeda je nova nedjelja. Idemo po bolju Hrvatsku jer rijeke pravde dolaze’

Novorođena koalicija Rijeke pravde i stranka Možemo! danas su održali  prosvjedne skupove u pet gradova diljem zemlje. Prosvjede su nazvali “Dosta je”, a održali su ih u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu.
U Zagrebu su se prosvjednici okupili na Trgu kralja Tomislava, a nakon toga je uslijedila šetnja. Povorka je prošla i Gajevom ulicom u kojoj se nalazi sjedište DORH-a. Zagrebačka prosvjedna kolona potom se uputila prema Europskom trgu, gdje su se lideri opozicije obratili okupljenima.
Skup oporbe je priveden kraju, a zaključen je pjesmom “Neka cijeli ovaj svijet” iz mjuzikla “Jalta, Jalta”.
Grbin: ‘Pred nama je velik posao’
Lider SDP-a Peđa Grbin se obratio okupljenima. “Ovdje smo da mijenjamo Hrvatsku na bolje, a to možemo samo svi zajedno”, rekao je.

“Nudimo rijeke pravde. A što je Hrvatskoj potrebnije od pravde i istine? Bez toga našu zemlju ne možemo učiniti boljom, u kojoj radnici žive s normalnom plaćom. Nudimo taj program, a oni nam odgovaraju – nemate dosta zastava. Ajmo zastave da vidimo!”, pozvao je Grbin.

“Ovo je naša domovina i mi ćemo ju učiniti boljom. Pred nama je velik posao, ali otići ćemo u svaki dio naše zemlje da poručimo da rijeke pravde dolaze”, rekao je Grbin.

“Danas smo svi zajedno i krećemo u velik posao. Dosta je laži! Dosta je korupcije! Dosta je HDZ-a! Idemo po bolju Hrvatsku jer rijeke pravde dolaze. Živjeli”, rekao je.

Mrak Taritaš: ‘Oni će otići u povijest’
Pred prosvjednike je sljedeća izašla Anka Mrak Taritaš. “Ovo je prijelomni trenutak – želimo li ovoj zemlji ponuditi nadu i budućnost ili da se ponovno svi valjamo u mulju, kaljuži i beznađu”, rekla je.
“Oni će otići u povijest, a mi ćemo graditi bolju budućnost. Iziđimo na izbore 17. travnja. Ako mislite da nam je jednostavno doći i govoriti pred svima vama – nije. Ali govorimo iz srca. Ajmo se 18. travnja probuditi i osjećati puno bolje i jednoj boljoj Hrvatskoj!”, rekla je.

Benčić drži govor na Europskom trgu
Liderica Možemo Sandra Benčić obratila se građanima na Europskom trgu.

“Stalno čekamo. Čekamo na pregled, presude, poslove bez stranačke iskaznice. Stalno čekamo na neku bolju zemlju. Dosta je čekanja”, rekla je Benčić.

“Nećemo više čekati u redu gledajući kad se zna se tko gura preko reda. Možemo i moramo zamišljati bolju zemlju. Imamo pravo zamišljati zemlju koja je bez apatije i bez straha. Imamo pravo zamišljati zemlju u kojoj su ljudi jednaki”, rekla je.

“Već 2028. godine Hrvatska može biti zemlja u kojoj svako dijete može imati mjesto u vrtiću, u kojoj su škole sretna mjesta, i u kojoj naši penzioneri ne čekaju od prvog do prvog, nego imaju prosječnu mirovinu 60 posto prosječne plaće”, rekla je. “Srijeda je nova nedjelja”, pozvala je Benčić građane na izbore.
Politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović je govorila u Rijeci.

“Nije normalno da umirovljenici ne mogu dostojanstveno živjeti. Bitno je da umirovljenici nađu mjesto pod suncem. Ne može se sve bogatstvo slijevati bankama, vrijeme je da umanjimo samo poreze onima koji će uvećati plaće našim ljudima. Dosta je”, rekla je.

“Dosta je maltretiranja žena. Ne može zdravstvena usluga biti uskraćena. Nikakvi fundamentalisti to neće zaustaviti. Vi ste ti koji odlučujete – ne dozvolite da vas uvedu u svoju atmosferu straha” izjavila je Ahmetović.

Rekla je i da je 17. travnja datum oslobođenja Krka od fašizma, a da sada taj dan treba biti datum oslobođenja Hrvatske. “Doviđenja do oslobođenja”, zaključila je svoj govor Ahmetović. (telegram.hr)