Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

SAD usvojio 1,2 bilijuna dolara vrijedan proračun, izbjegnuta blokada

Američki Kongres izglasao je velikom većinom zakon o proračunu u vrijednosti od 1,2 bilijuna dolara radi financiranja države kroz fiskalnu godinu započetu prije šest mjeseci, a nakon što ga potpiše predsjednik Joe Biden, izbjeći će se djelomična obustava rada saveznih službi.

Zakon je usvojen sa 74 glasova ‘za’ i 24 glasova ‘protiv’.

Ključne savezne službe, uključujući State Department, ministarstvo domovinske sigurnosti, pravosuđa, financija, i dalje će biti financirane do 30. rujna nakon što je zakon izglasan u američkom Senatu, gdje demokrati imaju većinu.

No, zakon ne uključuje financiranje pomoći, uglavnom vojne, za Ukrajinu, Tajvan ili Izrael, koje je sadržano u drugom dokumentu koji je Senat izglasao, ali većinski republikanski Zastupnički dom ga je ignorirao.

Vođe Senata su u petak satima pregovarali o brojnim amandmanima koji su naposljetku odbačeni, no zbog kašnjenja je prošao rok za izglasavanje zakona, koji je bio u petak u ponoć.
Ipak, ured Bijele kuće za upravu i proračun je izdao priopćenje kojim je rečeno da službama neće biti naloženo da prestanu s radom te je izraženo uvjerenje da će Senat ubrzo usvojiti zakon, što je i učinio.

Premda je Kongres uspješno usvojio zakon, ponovno su na vidjelo izašle duboke stranačke podjele kao i neslaganje unutar tijesne republikanske većine u Zastupničkom domu. Konzervativka Marjorie Taylor Greene je prijetila da će pokrenuti glasanje o uklanjanju predsjednika doma Mikea Johnsona, svog kolegu iz Republikanske stranke, jer je dozvolio da se zakon izglasa.

Posljednja djelomična obustava rada države se odvila za vrijeme predsjednika Donalda Trumpa od 22. prosinca 2018. do 25. siječnja 2019. Do rekordno dugog prekida rada saveznih službi je došlo nakon što je republikanski predsjednik ustrajao u tome da se osiguraju sredstva za izgradnju zida uzduž američke granice s Meksikom i nakon što se nije uspio dogovoriti s demokratima.

– Bio je to veoma dug i težak dan, ali upravo smo postigli dogovor o tome da završimo posao financiranja vlade. Dobro je za zemlju što smo postigli ovaj dvostranački dogovor. Nije bilo lako, no večeras se naša upornost isplatila, rekao je Chuck Schummer, vođa većine u Senatu SAD-a. (hrt)