Aktualno Kolumne Moja mirovina

Objavljena Odluka o usklađivanju mirovina

Stalni ili povremeni čitatelji ove kolumne vjerojatno su primijetili da ne citiram broj članka, stavka ili točke pojedinih zakona koji imaju utjecaja na prava iz mirovinskog osiguranja, već nastojim opisnim putem protumačiti što pojedina odredba zakona i uredbi znači i kako se praktično primjenjuje za ostvarivanje pojedinog prava. Nadam se da je to prihvatljivije od suhoparnog citiranja odredbi zakona.U tom smislu nastojat ću i ubuduće pisati.

Nakon objavljivanja nekoliko neslužbenih izračuna postotka usklađivanja-povišenja mirovina od 1. siječnja 2024.godine, konačno je objavljena Odluka o usklađivanju mirovina koja određuje da je nova aktualna vrijednost mirovine, pojednostavljeno rečeno vrijednost jedne godine mirovinskog staža u Republici Hrvatskoj, i iznosi 12,26 eura. To je povišenje AVM za 4,19%, a onda i povišenje mirovina od 1.siječnja 2024.g. za toliki postotak.Taj iznos aktualne vrijednosti mirovine primjenjuje se za izračun tzv. „normalne mirovine”, tj. mirovine koja se određuje prema prosječnim vrijednosnim bodovima ( stari termin je bio „prosjek plaće”), bilo po odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju , Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ili za mirovine po posebnim propisima.

Mirovine usklađene s novom aktualnom vrijednošću mirovine isplatiti će se u travnju, s mirovinom za ožujak, zajedno s razlikom za siječanj i veljaču 2024.godine. Kod ovakve prakse HZMO-a isplate zaostataka mirovine za siječanj i veljaču uvijek ima onih korisnika mirovine koji ne uzmu u obzir da njihov krajnji iznos mirovine u travnju sadržava i razliku za siječanj i veljaču i prigovaraju da su u svibnju primili manji iznos mirovine.

Ima još jedna aktualna vrijednost mirovine, a to je AVM za najnižu mirovinu i iznosi 12,64 eura. To je 103% „obične” AVM. Aktualna vrijednost mirovine za najnižu mirovinu koristi se za izračun najniže mirovine koja se određuje po odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju, tzv. općem zakonu, ali ne i za izračun najniže mirovine po odredbama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata., jer se najniža mirovina po odredbama ZOHBDR-a određuje primjenom AVM od 12,26 eura, a ne od 12,64 eura.

Kad već spominjemo najnižu mirovinu po Zakonu o hrv. braniteljima……..(ZOHBDR), ona se izračunava prema broju dana ostvarenih u borbenom sektoru, pa preporučujemo svima koji imaju sudjelovanje u Domovinskom ratu da se svakako interesiraju u Uredu hrvatskih branitelja ( u zgradi Grada u Ogulinu) gdje trebaju zatražiti takvu potvrdu. To upozoravam zbog slučajeva u praksi da poneki branitelji, iz njima nepoznatih razloga, nisu ostvarili cijela razdoblja sudjelovanja u Domovinskom ratu u borbenom sektoru. A onda poneki takvi slučajevi ne ostvaruju očekivani iznos mirovine zbog manjeg broja dana ostvarenih u borbenom sektoru i ako se takav manjak dana borbenog sektora odnosi na 1991. i 1992. godinu, poneki ne ostvaruju status dragovoljca, a status dragovoljca imaju oni koji u borbenom sektoru imaju minimalno 100 dana do 15.01.1992.godine, a status dragovoljca podiže dodatak uz mirovinu za 10%, uz dodatak ostvaren po broju dana.No, opet moramo reći, da se dodatak uz mirovinu ostvaruje samo za mirovinu koja se ne zove najniža, nego za mirovinu ostvarenu primjenom vrijednosnih i osobnih bodova, dakle po ostvarenim plaćama.Podsjećamo one branitelje koji imaju potvrde Ureda za obranu o razdobljima sudjelovanja u Domovinskom ratu da na tim potvrdama ne piše broj dana provedenih u borbenom sektoru. Posebno upozoravamo branitelje-policijske službenike s područja Primorsko goranske županije, ako su naši čitatelji, da prije podnošenja zahtjeva za mirovinu provjere razdoblje sudjelovanja u borbenom i neborbenom sektoru.

Po odredbama ZOHBDR-a svi oni koji su sudjelovali u odredima Narodne zaštite imaju mogućnost da podnošenjem zahtjeva Uredu za obranu utvrde razdoblja sudjelovanja u dane u borbenom sektoru i na takav način ostvare povišenje najniže mirovine po ZOHBDR-a i eventualno status dragovoljca ,za one koji će tek podnositi zahtjev za mirovinu. Uredu za obranu podnose zahtjev (postoji tiskanica) koja se dobije u Uredu za obranu) s osobnim podacima i podacima za 2 svjedoka.

Napominjemo da svi oni koji su sudjelovali u odredima Narodne zaštite i iz tih odreda su mobilizirani imaju automatski priznato razdoblje sudjelovanja u borbenom sektoru i oni ne trebaju podnositi takve zahtjeve.

Ponovit ćemo da se pravo na najnižu prijevremenu starosnu, starosnu, obiteljsku i invalidsku mirovinu , po Zakonu o mirovinskom osiguranju ,određuje na temelju cijelih godina mirovinskog staža. To u praksi znači da ako netko ima 39 godina, 11 mjeseci i 29 dana mirovinskog staža, najniža mirovina određuje mu se na temelju samo 39 godina staža, a 11 mjeseci i 29 dana se ne uzima u obzir. Zbog toga upozoravamo čitatelje i one koji će uskoro u mirovinu da se prethodno informiraju o informativnom iznosu mirovine, kao što i pisali: preko sustava e-građani ili preko HZMO-a da bi saznali što ih očekuje . Naime, vjerujem da će svi oni koji ne znaju za ovakvu odredbu biti iznenađeni zbog određivanja mirovine samo na temelju cijelih godina mirovinskog staža.U praksi mnoge žene koje ostvaruju pravo za djecu po 6 mjeseci staža po djetetu ne ostvare u cijelosti ili nikako tu povoljnost takvog staža zbog staža iznad cijelih godina, pa i njih upozoravamo da si izračunaju eventualni rad do namirenja cijelih godina mirovinskog staža da im određena količina staža ne ostane neiskorištena.

Ponavljamo preporuku mlađim članovima obitelji da svojim starijim ukućanima, koji možda nisu u mogućnosti čitati ovakve internetske objave, pročitaju sadržaj kolumne i možda će nekome neki od savjeta biti od pomoći prilikom ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja. (foto:pixabay.com)

Piše Momir Jakšić Momo