Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

ŽUC ne pogoduje nikome, a Možemo! uvijek ponavlja jedno te isto: “S gnušenjem odbijam bilo kakvo podmićivanje”

Dokaz tome je, navodi ravnatelj, i nadmetanje kojim je Mežnar izgubio kontrolu nad cijelom županijom

Mi nekome pogodujemo, a napravimo nadmetanje gdje isti taj izgubi kontrolu nad cijelom županijom. Pa baš mi i ne drži vodu da mi nekome pogodujemo. S gnušanjem odbijam da mi bilo tko u ovom mom mandatu bilo čime kaže da me podmitio, kao i sve ove moje ljude koji predano obavljaju svoj posao.

Odgovor je to ravnatelja ŽUC-a, Darka Bebića, na prozivke lokalne grupe Možemo! o pogodovanju privatnim tvrtkama bliskima HDZ-u, konkretno tvrtki Mežnar, o čemu su tražili i očitovanje županice.
Ističe Bebić, što se tiče tvrtke Mežnar, ona je prošle godine obnašala redovno održavanje cesta, temeljem čega je i dobila suglasnost za korištenje određenih kamiona, konkretno onih za izvlačenje kamena koji se održava makadam.

– S gnušanjem odbijam da mi bilo tko u ovom mom mandatu bilo čime kaže da me podmitio, kao i sve ove moje ljude koji predano obavljaju svoj posao.

Istekom ugovora, to odobrenje također prestaje vrijediti, odnonso Mežnar više ne uživa odobrenje.

– Tvrtka Mežnar nije prošla na nadmetanju. Sada tu dužnost obnašaju Ceste Karlovac. Ceste Karlovac dobivaju Ozalj i pripadajuće općine, također Slunj i pripadajuće općine. Po prvi puta pojavljuje se tvrtka Kali i dobiva Ogulin, kao i Dugu Resu s pripadajućim općinama i to sve temeljem najbolje cijene. Sada kada sve to pogledamo, mi nekome pogodujemo, a napravimo nadmetanje gdje isti taj izgubi kontrolu nad cijelom županijom. Pa baš mi i ne drži vodu da nekome mi pogodujemo.

Podsjetimo, Možemo! se referirao na lokalnu cestu LC 34052 u Općini Lasinja, koju je ŽUC sanirao u vrijednosti 420 tisuća kuna. Navode kako je na navedenoj dionici dnevno prolazilo 40-ak kamiona te su lokalni mještani alarmirali općinsku vlast i nadležne državne institucije i zatražili poštivanje prometnih pravila jer im je učestalim prometovanjem teških kamiona ugrožena sigurnost na cesti i znatno umanjena kvaliteta života.

– Tom cestom, kao i svim drugima, prolazi veliki broj teretnih vozila. Konkretno ova tvrtka je interesantna zbog politike, to je jasno. Tvrtka Mežnar dobila je odobrenje za nekoliko kamiona za određeni period. Prema ugovoru, oni moraju to vratiti u prvobitno stanje. Nadležnost policijske uprave karlovačke je pregled stanja, moje je da vratim u prvobitno stanje. Ako je Mežnar devastirao dionicu, oni će to vratiti u prvobitno stanje. Mi damo odobrenje za 3,4 kamiona, ali ja ne mogu znati jel tamo dnevno prođe 40. Pa nemamo mi čovjeka koji to nadgleda i zapisuje. Takvih 10 drugih tvrtki izdaju ista odobrenja za istu dionicu. I onda se dogode oštećenja. U svakom slučaju, papir postoji, oni su dužni vratiti u prvobitno stanje i tu nema nikakvog pogodovanja.

Pozvao je nadalje Bebić da sve koji sumnjaj u njegov rad, da su slobodni podnijeti prijavu svim nadležnim službama “sve moguće prijave.”

– Ja završavam tu priču što se tiče možemo. Ja sam im rekao da me podsjećaju na film “Beskrajan dan”. Budim se, a oni uvijek postavljaju jedna te ista pitanja, nema novog momenta. Ja sam ih upitao znaju li oni gdje je ta cesta, na što su oni odgovorili da ne znaju, ali ih to niti ne interesira, već ih interesira imamo li mi ili nemamo kuću i takve stvari. Nitko ne pita koliko i što mi ustvari radimo, sa čime se sve susrećemo, zaključio je Bebić. (L. Grčić, Radio Mrežnica)