Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sud odbio prijedlog za izdvajanjem nezakonitih dokaza u “aferi odijela”

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je u četvrtak prijedlog obrane za izdvajanjem nezakonitih koji, prema tvrdnjama tužiteljstva, uopće nisu dio spisa u predmetu protiv bivšeg direktora Janafa Dragana Kovačevića u tzv. aferi odijela.

– U načelu se radi o prijedlogu za odugovlačenjem kaznenog postupka s obzirom da je predloženo izdvajanje dokaza koji u predmetu ne postoje. Pretpostavljam iz njihovog dosadašnjeg ponašanja kako je za očekivati da će otezati s primitkom odluke i čekati zadnji dan roka da ulože žalbu kako bi dobili dodatno vrijeme, kazao je nakon sjednice Uskokov tužitelj Krešimir Ostrogonac.

Dodao je da obrana ima pravo žalbe na odluku optužnog vijeća o kojoj će odlučivati Visoki kazneni sud.
Riječ o predmetu u kojem Uskok tereti Kovačevića da je od poduzetnika Kreše Peteka uzimao novac u zamjenu za namještanje poslova u Janafu, a Peteka da je Kovačeviću i njegovoj obitelji te prijateljima kupovao odjeću.

U Uskokovoj optužnici spominje se i ime donedavnog suca Visokog kaznenog suda i novoizabranog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića koji je negirao da je Petek, kako tvrdi Uskok, plaćao njegova odijela u zamjenu za uslugu Kovačeviću.

Prema pisanju medija, na popisu osoba čiju je kupovinu odijela Petek plaćao na Kovačevićev zahtjev nalaze se braća Milijan i Jozo Brkić te visokopozicionirani HDZ-ovac Mario Kapulica.

Upitan planira li tužiteljstvo pozvati Turudića kao svjedoka, Ostrogonac je kazao kako ”to sada još nije u fokusu razmišljanja tužiteljstva”. Rekao je i da Uskok u ovom predmetu ima dvadesetak svjedoka.

Uskok tereti Kovačevića da je od sredine 2015. do kraja lipnja 2019. tražio od Peteka da mu predaje nagrade u novcu i financira njegove privatne troškove u zamjenu za pogodovanje u okviru Janafovih nabava za izbor izvođača radova. To se, stoji u optužnici, odnosi i na pogodovanje u okviru radova za koje su u takvim nabavama odabirani Petekova tvrtka Elektrocentar Petek i njegovi poslovni partneri.

Prema optužnici, Kovačević je najprije informirao Peteka o Janafovim poslovnim planovima, planiranim investicijama i dinamici provođenja izbora izvođača radova, iako je znao da su ti podaci klasificirani kao poslovna tajna. Time je omogućio Peteku odabir investicija koje odgovaraju njegovim interesima, a ujedno i prednost pred konkurentima u pripremi natječaja za izvođenje radova.

Uskok: Petek kupio Kovačeviću odijela vrijedna više od 18.289 eura

Kovačević je potom, stoji u optužnici, odobravao natječaje za koje je Petek pokazao interes, a u slučaju da su ponude Peteka i njegovih poslovnih partnera prelazile iznos procijenjene vrijednosti, preraspodjeljivao je novac u okviru Janafovog proračuna kako bi nabave bile dodijeljene Peteku i partnerima po njima prihvatljivim uvjetima.

Pritom je Kovačević davao suglasnost za odabir Petekove tvrtke i njegovih partnera, iako ta Kovačevićeva ovlast nije propisana Janafovim internim aktima.

Kovačević je na taj način, precizira se u optužnici, omogućavao zaključenje ugovora pa tako i dvaju ugovora za Janafove investicije na Terminalu Omišalj vrijednosti 1,4 milijuna eura i gotovo 600.000 eura. Uz to, Kovačević je nakon tako zaključenih ugovora osiguravao Petekovoj tvrtki i ažurne isplate predujmova.

U  optužnici se ističe da je Petek u zamjenu za dobivanje poslova isplatio Kovačeviću najmanje 13.272 eura u gotovini, a Petek je, na Kovačević zahtjev, podmirivao njegove privatne troškove od najmanje 18.289 eura za kupnju odijela i drugih odjevnih predmeta.

Uskok je u srpnju 2022. podigao optužnicu protiv Kovačevića, Peteka i njihovih suokrivljenika za primanje i davanje mita za namještanje poslova s Janafom.

Tvrde da je poduzetnik Krešo Petek dao Kovačeviću i njegovim suradnicima milijun eura kako bi njegova tvrtka Elektrocentar Petek dobila poslove vrijedne gotovo 65 milijuna kuna. Kovačević je, među ostalim, optužen i da je dobio dva stana od poduzetnika čijim je tvrtkama dogovorio milijunske poslove.

Uz Kovačevića i Peteka tom su optužnicom obuhvaćeni bivši direktor sigurnosti u Janafu Vlado Zorić, direktor Janafova transporta nafte Vladimir Vrbanc te poduzetnici Vatroslav Sablić, Ivan Širić i Edo Seifried.

Petek je, uz novogradiškog gradonačelnika Vinka Grgića i bivšeg velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića, zahvaćen optužnicom i u drugom kraku afere Janaf koja se također odnosi na namještanje poslova Elektrocentru Petek. (hrt)