Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Eksplozije u više ukrajinskih regija, Poljska digla zrakoplove

Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
– Neprijatelj je napao kritičnu infrastrukturu u regiji. Glavni cilj neprijatelja su naši ljudi i vitalna mjesta za stanovništvo, napisao je na Telegramu guverner regije Dnipropetrovsk Serhij Lisak.

Lisak nije detaljnije pojasnio o kakvom je napadu bila riječ, no komentatori na Telegramu su izvijestili o korištenim projektilima i eksplozijama u tom području. Također, navodno je došlo i do prekida opskrbe strujom i vodom.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća s tog područja.

O ruskim krstarećim raketama u ukrajinskom zračnom prostoru i eksplozijama u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti te gradu Dnjipru iizvijestila je medijska kuća Suspilne, dodajući da nije poznato jesu li projektili pogodili neke mete.

Ruske snage su posljednjih tjedana izvele opsežne napade na objekte energetske infrastrukture, uključujući masovni napad 22. ožujka koji je Kijev opisao kao najveći takav napad otkako su moskovske snage izvršile invaziju u veljači 2022. godine, podsjeća Reuters.

Operativno zapovjedništvo poljskih oružanih snaga priopćilo je da su poljski i saveznički zrakoplovi aktivirani rano u petak nakon što je Rusija pokrenula raketne napade na Ukrajinu.

– Poljski i saveznički zrakoplovi lete u poljskom zračnom prostoru, što može rezultirati povećanom razinom buke, posebno u jugoistočnom dijelu zemlje, objavilo je zapovjedništvo na društvenoj platformi X.

Jugoistočni dio Poljske graniči s Ukrajinom, napominje Reuters. (hrt)