Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Strašno upozorenje poljskog premijera: ‘Europi prijeti rat. Ne želim nikog plašiti, ali svaki je scenarij moguć!‘

‘Znam da zvuči poražavajuće, pogotovo ljudima mlađe generacije, ali moramo se naviknuti na dolazak novog doba‘, rekao je Tusk

Poljski premijer Donald Tusk upozorio je da je Europa u “predratnom razdoblju”, ali da još ima dug put prije nego što bude spremna suočiti se s prijetnjom koja je pred njom, prenosi Politico.

“Ne želim nikoga plašiti, ali rat više nije nešto iz prošlosti”, rekao je Tusk u intervjuu za nekoliko europskih medija. Rekao je da trenutno najviše zabrinjava to što je doslovno svaki scenarij moguć, dodajući da se Europa nije suočila s ovakvom situacijom od 1945. godine.

“Znam da zvuči poražavajuće, pogotovo ljudima mlađe generacije, ali moramo se naviknuti na dolazak novog doba”, rekao je. “Ovo je predratno stanje. Ne pretjerujem. To svakim danom postaje sve očitije”, dodao je.

Usred ruske invazije na Ukrajinu, koja je započela u veljači 2022., zapadni saveznici i najviši vojni dužnosnici postali su sve zabrinutiji zbog potencijalnog prelijevanja sukoba, unatoč tome što je ruski predsjednik Vladimir Putin opetovano poricao bilo kakve namjere da napadne NATO. Prošli tjedan je ruski projektil ušao u poljski zračni prostor, što je natjeralo Varšavu da digne borbene zrakoplove F-16, a Tusk je to nazvao zabrinjavajućim incidentom. Tusk upozorava da Europa još nije spremna suočiti se s prijetnjom.

“Moramo biti spremni. Europa još ima dug put. Prvi korak je da zemlje ispune NATO-ov cilj trošenja 2 posto svog BDP-a na obranu”, naglasio je.

“Danas moramo potrošiti koliko god možemo da kupimo opremu i streljivo za Ukrajinu jer živimo u najkritičnijem trenutku od završetka Drugog svjetskog rata”, rekao je. “Sljedeće dvije godine odlučit će o svemu. Ako ne možemo poduprijeti Ukrajinu s dovoljno opreme i streljiva, ako Ukrajina izgubi, nitko se u Europi neće moći osjećati sigurnim”, rekao je. Istodobno je pozdravio prilagodbu stava koja je potaknula neke europske čelnike, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je najavio mogućnost slanja francuskih vojnika u Ukrajinu.

“Kada sam prvi put bio premijer, nitko osim baltičkih država nije obratio pozornost na moja upozorenja da bi Rusija mogla biti prijetnja”, istaknuo je Tusk.

S predsjedničkim izborima u SAD-u krajem godine, europski su čelnici sve više zabrinuti zbog dobre vjerojatnosti ponovnog izbora Donalda Trumpa, strahujući da će se povući iz NATO-a i spriječiti daljnju pomoć Kijevu. Ali za Tuska uloga Europe ostaje nepromijenjena,bez obzira na to tko će biti u Bijeloj kući.

“Bez obzira na to hoće li pobijediti Joe Biden ili Donald Trump, Europa je ta koja mora učiniti više kada je u pitanju obrana”, poručio je Tusk. (vijestiSD, jutarnji.hr)