Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Njemački vicekancelar: Njemačka i EU se moraju zaštiti od vojnih napada

Njemački vicekancelar Robert Habeck rekao je da ne vidi mogućnost brzog i mirnog rješenja za ruski rat protiv Ukrajine te da se Njemačka i Europska unija moraju zaštiti od vojnih napada.

  • Moramo se prilagoditi situacije prijetnje. Sve drugo bi bilo naivno, rekao je u videu objavljenom u petak na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter.

Bilo bi stoga dobro za Njemačku da više ulaže u vlastitu sigurnost, dodao je.

  • Mi, Njemačka, Europska unija, moramo se štititi na sve moguće načine, uključujući i od vojnih napada, kazao je Habeck.
    Rat ruskog predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine je najkrvaviji sukob, koji je Europa vidjela od 1945.
  • Svaki dan je dan smrti i kraj se ne nazire. Naprotiv, Putinova se Rusija potpuno prebacuje na ratnu privredu te u ogromnoj mjeri povećava proizvodnju oružja, rekao je Habeck, koji je i ministar gospodarstva.

Proteklih tjedana su se u Njemačkoj pojavile tvrdnje o prirodi i obujmu podrške za Ukrajinu, “od kojih su neke bile ogorčene, a neki uznemirujuće, kazao je.

Uskršnjim videom Habeck želi pokušati izdvojiti ih i prosuditi iz vlastitog gledišta.

  • Od početka sam govorio u korist slanja oružja Ukrajini te se i dalje zalažem za to da ih nastavimo podržavati sa sve više vojne opreme, rekao je Habeck.

Međutim, poštuje stav koji zbog moralnih načela ili religijskih uvjerenja dolazi do zaključka različitog od njegovog kada je riječ o slanju oružja u Ukrajinu.

  • Također veoma dobro razumijem da se ljudi boje eskalacije rata. I ja sam zabrinut. Pitanje je koji stav i koje djelovanje je nužno da bi se suprotstavilo ovoj prijetnji. Vlada će se ovime trebati baviti neprestano, rekao je.

Kritizirao je ideju o “zamrzavanju rata”.

  • Koliko god razumijem da se govori o zamrzavanju rata s obzirom na visoke brojke žrtava, ovaj položaj zanemaruje činjenicu da jedino Ukrajinci mogu odlučiti koju su cijenu spremni platiti i pod kojim uvjetima žele postići primirje ili okončati rat, poručio je.

Vođa kluba zastupnika Socijaldemokratske stranke (SPD) u njemačkom parlamentu Rolf Muetzenich je raspravljao o “zamrzavanju” sukoba, odnosno primirju koje bi omogućilo mirovne pregovore, zbog čega ga se naširoko kritiziralo.

Habeck je rekao da Putin želi uništiti ujedinjenje i jedinstvo Europe.

  • Uspije li Putin u svom ratu u Ukrajini, nastavit će. Zato je također važno za sigurnost u Njemačkoj i mir u Europi da se Ukrajina uspješno obrani i da Njemačka pomaže, poručio je. (T.V./HRT/Hina)