Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Trumpov zet namjerava graditi nebodere u središtu Beograda

Beograđani bi, u nizu prosvjeda posljednjih godina, uskoro ponovno mogli izaći na ulice protiveći se namjeri vlasti da američkoj tvrtki zeta bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa ustupi prostor polusrušenog bivšeg glavnog stožera vojske, dvaput bombardiranog u vrijeme zračnih udara NATO-a 1999. na tadašnju SRJ.

Priču je pokrenuo oporbeni zastupnik Aleksandar Jovanović Ćuta 13. ožujka ustvrdivši da je ministar građevinarstva Goran Vesić potpisao memorandum o razumijevanju s tvrtkom Kushner Realty LLS o izgradnji poslovno-stambenog kompleksa na prostoru ruševina nekadašnjeg vojnog stožera.

Jovanović je novinarima pokazao navodni dokument srbijanske vlade u čijem zaključku stoji da je riječ o revitalizaciji i razvoju lokacije bombardiranog glavnog stožera koji nije pravno obvezujući. U dokumentu se navodi kako bi to bio projekt od posebnog značenja. Vesić je, pritisnut reakcijama javnosti, potvrdio da je dobio ovlasti vlade, ali ne i da je bilo što potpisao.

Da u toj priči nema samo dima, posvjedočio je nekoliko dana poslije i Jared Kushner, zet i savjetnik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u Bijeloj kući, izjavom New York Timesu (NYT) o planiranom ulaganju u luksuzne nekretnine u Srbiji (i Albaniji).

– Drago mi je što mogu podijeliti koncepte za razvoj projekata koje smo izradili za albansku obalu i središte Beograda, napisao je Kushner na društvenoj platformi X. Uz tu objavu dodao je četiri fotografije, od kojih jedna prikazuje arhitektonski koncept budućeg kompleksa nekretnina s dva moderna nebodera u središtu Beograda.

Prema NYT-u od 18. ožujka, investicija je vrijedna 500 milijuna dolara, a Kushnerova tvrtka trebala bi dobiti u zakup prostor bombardiranog stožera na 99 godina bez naknade, uz 22 posto profita koji bi ubirala država Srbija.

Luksuzni hotelski i apartmanski kompleks imao bi još spomen-obilježje i muzej, kojim bi se podsjećalo na noviju povijest i posljedice zračnih udara NATO-a. (hrt)