Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Na dan izbora u bolnicama samo hitni slučajevi

Na dan parlamentarnih izbora u srijedu, 17. travnja, bolnice u Hrvatskoj će većinom raditi samo za hitne slučajeve, a naručeni pacijenti na nove termine za preglede i operacije ne bi trebali dugo čekati.

S obzirom da je dan izbora po zakonu neradni dan, zagrebačke će bolnice većinom raditi kao što rade vikendom, kako bi se zaposlenicima omogućio izlazak na birališta.

U Dječjoj bolnici u Klaićevoj, kliničkim bolničkim centrima Zagreb i Sestre milosrdnice, kliničkim bolnicama Dubrava i Sveti duh rekli su Hini da će naručeni pacijenti dobiti druge termine, u okviru nekoliko dana od 17. travnja.

Za djelatnosti u kojima se pacijente ne može ponovno naručiti u prihvatljivom roku, Dječja bolnica će raditi i na dan izbora, a pacijenti će o svemu biti na vrijeme obaviješteni, poručuje ravnatelj Goran Roić.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić tražio je da se 17. travnja osigura rad u bolnici za onkološke pacijente i pretrage na koje se dugo čeka. Predstojnici mu do utorka moraju odgovoriti jesu li uspjeli organizirati službu za te posebne skupine.

  • Hitna služba svugdje radi i zaposlenicima će biti omogućen odlazak na birališta, poručuje Vagić.
    Na dan izbora, u KBC-u Split neće se obavljati zakazani ambulantni pregledi, dijagnostički i terapijski postupci, dok će hitne službe raditi uobičajeno, doznaje se u splitskoj bolnici.

O novim terminima pacijenti će biti obaviješteni u što skorijem roku, poručuju iz splitske bolnice.

Osječki KBC osigurat će kontinuiranu zdravstvenu zaštitu hitnim pacijentima, dok će se ostalim pacijentima, naručenima za taj datum, dodijeliti novi termin, izvijestili su iz te zdravstvene ustanove.

Radit će se i poslijepodne i subotom

  • Pacijenti koji su 17. travnja naručeni na dijagnostičke i terapijske postupke i preglede bit će ponovno naručeni i obaviješteni o novim terminima. Sukladno mogućnostima, dodijelit će im se novi termin što bliži izvornom terminu, poručuje Ravnateljstvo KBC-a Osijek.

I KBC Rijeka će pacijente naručene na preglede i dijagnostičke pretrage na izborni dan naručiti za drugi, najbliži mogući termin.

S obzirom na mnogo naručenih pacijenata na 17. travnja, neki pregledi i pretrage obavljat će u poslijepodnevnim satima ili subotom kako ne bi došlo do vremenskih odgoda ili utjecaja na liste čekanja.

Tako će, primjerice, Klinika za bolesti srca i krvnih žila cjelokupni ambulantni program planiran za 17. travnja odraditi u subotu, 13. travnja, a o tome se počelo pojedinačno obavještavati pacijente, priopćio je riječki KBC. (B.B.B./HRT/Hina)