Aktualno OG sada Ogulin

Iz muzejskog arhiva – Željko Poljak

U Facebook rubrici Zavičajnog muzeja Ogulin podsjećaju se na život Željka Poljaka, neumornog stvaraoca na svim područjima planinarskog djelovanja. U radu Hrvatskog planinarskog saveza sudjelovao je više od 75 godina. Bio je član izvršnog i nadzornog odbora, a funkciju predsjednika Saveza obnašao je dvije godine. U pedesetim godinama bio je i na čelu hrvatske Gorske službe spašavanja Planinarskog saveza Hrvatske (danas HGSS).
Obavljao je funkciju urednika časopisa Hrvatski planinar pune 42 godine. Autor je velikog broja knjiga i članaka planinarske tematike.

Suosnivač je nekoliko planinarskih društava te pokretač brojnih planinarskih akcija.
Uz predsjednika Planinarskog društva Sveučilišta Velebit i upravitelja Zavičajnog muzeja u Ogulinu, gospodin Poljak je kao predsjednik PSH (danas HPS) potpisnik trojnog ugovora o osnivanju i održavanju Alpinističke muzejske zbirke u Ogulinu, koja ove godine slavi 40 godina postojanja.
U području medicine, gospodin Poljak je postigao sve najviše znanstvene titule. Objavio je oko 120 stručnih i znanstvenih radova te više od tisuću članaka u periodici i enciklopedijama.

Hrvatski planinarski savez objavio je 2005. godine autobiografsku knjigu „Život na planinarski način” koja sadrži prikaz najzanimljivijih doživljaja i najvažnijih zgoda iz planinarskog života Željka Poljaka. Gospodin Željko Poljak preminuo je 8. siječnja 2024. godine u dobi od 97 godina.
U vitrinama Alpinističke zbirke našeg Muzeja nalazi se nekoliko dokumenata i knjiga koji prikazuju njegov nemjerljiv doprinos planinarstvu i kulturi.