Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Možemo! o izjavama Darka Bebića, ravnatelja ŽUC-a : Proslijedit ćemo zahtjev državnom odvjetništvu!

Lokalna grupa Možemo! Karlovac medijima je poslala novo priopćenje, a nakon objave odgovora prozvanog  direktora ŽUC-a Darka Bebića. U njemu navode:

” Lokalna grupa Možemo! Karlovac je u svome priopćenju upoznala javnost o pogodovanju odgovorne osobe ŽUC Karlovac privatnoj tvrtki Mežnar d.o.o. izdavanjem odobrenja za prijevoz kamenog materijala lokalnom cestom LC 34052 u općini Lasinja. Priopćenjem smo pozvali županicu Martinu Furdek Hajdin da se javno očituje o nezakonitosti u radu ŽUC-a Karlovac. Županica se nije oglasila, već ravnatelj Darko Bebić koji je u svome stilu, hvalite me usta moja, govorio o svemu osim o onome za što je prozvan. Županica se nije htjela očitovati, pa će lokalna grupa Možemo! Karlovac umjesto nje proslijediti zahtjev državnom odvjetništvu za utvrđivanjem moguće kaznene odgovornosti u radu odgovorne osobe ŽUC-a Karlovac.
Da se radilo o nezakonitim radnjama potvrdilo je i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Uprava za cestovni promet, cestovnu infrastrukturu i inspekciju svojim dopisom KLASA: 340-07/22-01/304 i URBROJ: 530-08-3-3-2-23-10, od 18. listopada 2023., kojim je inspekcija naložila ŽUC-u Karlovac, upravitelju predmetne ceste da uskladi odobrenje izdano pravnoj osobi Mežnar d.o.o., o korištenju ceste za potrebe prijevoza kamenog materijala sa zakonskim i podzakonskim aktima ili da isto ukine. Ravnatelj Bebić je dobio taj dopis i dobro zna da je to razlog zašto je ŽUC Karlovac ukinuo odobrenje za prijevoz kamenog materijala tvrtki Mežnar d.o.o., a ne istek ugovora kako navodi u odgovoru na priopćenje.
U odgovoru ravnatelj Bebić ne želi reći je li radio po zakonu, već navodi da ga Možemo! Karlovac podsjeća na film Beskrajan dan, jer postavlja isto pitanje, nema novog momenta. Ravnatelju Bebiću poru
ujemo neka još jednom pročita naše priopćenje, jasno odgovori je li radio po zakonu i tvrtki Mežnar d.o.o. izdao rješenje o prekomjernoj uporabi javne ceste te odredio naknadu za to ? Nakon odgovora završiti će za njega film Beskrajan dan i neće ga više morati gledati.
Nadalje, na pitanje novinara hoće li sporna cesta u Lasinji biti sanirana, ravnatelj Bebić je rekao da hoće i da bi to trebala učiniti tvrtka Mežnar d.o.o. nakon što se utvrdi kakva su oštećenja nastala uslijed prolaska njihovih kamiona. Kako će narediti privatnoj tvrtki Mežnar d.o.o. sanaciju oštećene ceste, to nije rekao. Njegova izjava „da bi to trebala učiniti“ je na dugom štapu.
Na kraju htjeli bismo nešto reći i o samohvali ravnatelja Bebića o velikim ulaganjima na županijskim i lokalnim cestama kojim upravlja ŽUC Karlovac. Ulaganja su većim dijelom rezultat bespovratnih sredstava u iznosu 11,3 milijuna eura, dodijeljenih iz Fonda solidarnosti Europske unije za sanaciju štete nastale potresom. S obzirom na to kako stranka na vlasti koristi sredstva iz tog fonda i uvijek prijeteće mogućnosti da se za to zainteresira EPPO, ravnatelju Bebiću poručujemo: Bez oduševljenja, molim!
Ako je tako sposoban kao što se hvali, pitali bismo ga što je s projektom „Đirka“, u kojoj fazi je taj projekt? To je projekt koji je trebao uključivati izgradnju i opremanje biciklističke infrastrukture na županijskoj cesti ŽC 3256, u duljini od 29,5 km, koja povezuje općinu Tounj i Slunj. Projekt je trebao uključivati rekonstrukciju županijske ceste ŽC 3256 radi osiguranja sigurnosti prometa, a s obje strane ceste trebala je biti izgrađena trasa za bicikle. Projekt je pokrenula Županijska uprava za ceste Karlovac te je planirana njegova prijava na EU fondove u financijskom razdoblju 2021. – 2027., tako se navodi u “ Planu razvoja Karlovačke županije 2021. – 2027.“ objavljenom 2022. godine.”