Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Broj ozlijeđenih u potresu na Tajvanu prešao tisuću

Na Tajvanu, koji je jučer pogodio najjači potres u posljednjih 25 godina, magnitude 7,2 po Richteru, i dalje traje akcija spašavanja. Devet je osoba poginulo, a najmanje 1050 ozlijeđeno.

Epicentar potresa bio je nekoliko kilometara od istočne obale u blizini grada Hualiena, koji je posebno teško pogođen.

U četvrtak Upravljački centar za hitne slučajeve planira dati informacije o daljnjem razvoju događaja, dok se nastavljaju radovi na spašavanju i čišćenju pogođenih područja.

Tajvanski premijer Chen Chien-jen proglasio je okrug oko Hualiena područjem pogođenim katastrofom. Ministarstvo obrane i vatrogasci namjeravaju bespilotnim letjelicama pretražiti područje tražeći nestale i unesrećene osobe.

Izvučeni zarobljeni stanari

Premijer je posjetio evakuirane stanovnike u Hualienu gdje su radnici bagerima postavljali građevinski materijal ispod oštećene zgrade kako bi je stabilizirali i spriječili daljnje urušavanje. Spašene su 24 od ukupno 25 osoba zarobljenih u deseterokatnici koja se tijekom dana nagnula za 5 centimetara. Jedna osoba pronađena je mrtva.

– Nakon što se zgrada počela urušavati, stanari su ostali zarobljeni na trećem, četvrtom, osmom i devetom katu. Dovezli smo kamion s ljestvama, ali s obzirom na to da je zgrada bila jako nagnuta, ljudi su ostali zarobljeni ispod kreveta i ormara. Upotrijebili smo opremu za miniranje i poslali specijalne ekipe da uđu u zgradu. Razvalili su vrata, uklonili krhotine i izvukli ljude, rekao je Sui Jin-huei, kapetan vatrogasne postrojbe okruga Hualien. (hrt)