Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković i Božinović o ubojstvima u Zagrebu: “Grozan fenomen”

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je komentirao dva ubojstva žena koja su se jutros dogodila u Zagrebu, izrazivši sućut obitelji ubijenih i poručivši da policija intenzivno radi na otkrivanju počinitelja ubojstva na Srednjacima. Osuda je stigla i od premijera Andreja Plenkovića.

U blizini Kvaternikova trga muškarac je ispalio hitac iz vatrenog oružja i ranio članicu obitelji, koja je preminula u bolnici, dok je na Srednjacima nepoznati počinitelj s više uboda oštrim predmetom, najvjerojatnije nožem, usmrtio žensku osobu.

– U jednom slučaju se radi o ubojstvu u obitelji i počinitelj je priveden, a što se tiče drugog, tu još nemamo konkretnija saznanja. Zasad se ne dovodi u vezu s ubojstvom od strane bliskog partnera ili člana obitelji. Policija intenzivno radi na otkrivanju počinitelja. Znate da smo i kao Vlada i kao resorna ministarstva pokazali jasnu političku volju da se borimo protiv najtežih oblika zločina u obitelji, pogotovo prema ženama, od usvajanja Istanbulske konvencije do izmjena Kaznenog zakona, čime je rodno uvjetovano nasilje, ubojstvo žene, propisano kao najteže kvalificirani oblik ubojstva. Dakle, minimalna kazna je 10 godina, rekao je ministar Božinović.
Plenković je rekao da najoštrije osuđuje dva ubojstva žena nazvavši ih jednom od “najgorih i najgnjusnijih vrsta kaznenih djela”.

– Prema onome što sam vidio, kratko u informacijama koje su mi pristigle, barem jedno od tih djela trebalo bi sada ući u definiciju novog kaznenog dijela, a to je teško ubojstvo žene ili femicid, koji smo uveli izmjenama Kaznenog zakona, koji je nedavno stupio na snagu i gdje je najmanja kazna deset godina i prijetnja, naravno, kaznom dugotrajnog zatvora. Upravo smo uveli tako pooštrene kazne kako bismo odvraćali potencijalne počinitelje ovakvih djela. Smatramo da je to grozan fenomen koji, nažalost, postoji u hrvatskom društvu i zato su ove kazne itekako pooštrene, rekao je Plenković. (hrt)