Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Visoka koncentracija peludi u zraku stvara probleme alergičarima

Dok se mnogi vesele lijepom vremenu i rascvjetalom bilju, muku muče alergičari. Prije komaraca, u Osijeku već početkom godine kreće sezona alergija. Vrhunac je upravo ovih dana, a travanj i svibanj najgori su za kronične bolesnike i astmatičare.

Sezona alergija je u punome jeku. Alergičari ovih dana ne znaju gdje im je gore – na otvorenom ili u kući.

Ali samo nakratko, jer odmah počinju simptomi – kihanje i šmrcanje. Upravo je sada, pokazuju mjerenja, najveća koncentracija peludi u zraku.

– Imali smo blagu zimu i došlo je do ranijeg cvjetanja, osobito alergenih vrsta koje su nama izrazito značajne. Već sada u nekoliko dana smo imali umjerene i visoke koncentracije peludi breze, ne samo u Osijeku već na širem području Osječko-baranjske županije, rekao je Ivan Damjanović, biolog, Nastavni zavod za javno zdravstvo OBŽ.

Pelud breze je gotovo nemoguće izbjeći. Kronični bolesnici najteže podnose simptome. Važno je pridržavati se liječničkih uputa.

– To znači u kritičnom periodu, osobito ujutro i uvečer izbjegavati boravak i rad na otvorenom, uzimati redovno lijekove, pri dolasku i povratku u zatvoreni prostor tuširati se, držati zatvorene prozore u kritičnom periodu, preporučuje dr. Višnja Prus, specijalizantica alergologije, kliničke imunologije i reumatologije.

Pa i pogled na prazne klupe u rascvjetanom Sakuntala parku jasno pokazuje da alergičari ovih dana radije biraju – svoja četiri zida. (hrt)