Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Biden posjetio Baltimore gdje se urušio most i obećao saveznu pomoć

Američki predsjednik Joe Biden u petak je iz zraka obišao srušeni most u Baltimoreu koji blokira ključni istočnoobalni plovni put te je obećao saveznu pomoć u obnovi mosta, što je ideja kojoj su se opirali neki republikanci u Kongresu SAD-a.

Most Francis Scott Key srušio se 26. ožujka rano ujutro nakon što se u njegov potporni stup zabio golemi kontejnerski brod koji je ostao bez struje, a poginula su šestorica cestovnih radnika. Radovi na uklanjanju olupine i obnovi prometa kroz kanal su u tijeku.

 

Biden je helikopterom preletio mjesto nesreće kako bi dobio pogled iz zraka te se sastao s lokalnim dužnosnicima na brifingu o ekonomskom utjecaju nesreće na luku Baltimore.

 

– Nećemo odmarati dok se most ne obnovi i područje ne vrati u normalu, rekao je Biden te pozvao Kongres da što prije odobri sredstva za novi most.

 

– Ovdje sam da kažem da vaša nacija stoji iza vas i mislim to ozbiljno. Pobrinut ćemo se da se ovo plati, dodao je.

 

Također je obećao da će strane odgovorne za urušavanje mosta pomoći platiti popravak štete te će “snositi odgovornost u najvećoj mjeri koju zakon dopušta”.

 

Biden se kasnije susreo s obiteljima šestero poginulih u nesreći. Sve su žrtve bili imigranti iz Meksika i Srednje Amerike, koji su sanirali rupe na cesti mosta kada se srušio.

 

Neposredno prije predsjednikovog preleta, ronilački timovi pronašli su tijelo jednog od nestalih radnika iz Hondurasa, rekli su dužnosnici. Još su tri tijela zarobljena ispod podvodnih ruševina, a dva su ranije pronađena.

 

Sastanak Bidena s obiteljima tih imigrantskih radnika uslijedio je u trenutku kada je njegov suparnički republikanski predsjednički kandidat Donald Trump pojačao antiimigrantsku retoriku i migrante opisao kao opasne kriminalce koji “truju krv” Amerike. (hrt)