Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Banožić je prije pet mjeseci usmrtio čovjeka, zašto još nije optužen?

Predsjednik Republike Zoran Milanović u novom se statusu na Facebooku zapitao što je sa slučajem Marija Banožića, bivšeg ministra obrane, koji je u studenom prošle godine, skrivio prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom.
“Jednakost je jedna od vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske, “svi su pred zakonom jednaki” piše u hrvatskom Ustavu.
I bilo je tako dok vlast nije ugrabio Andrej Plenković. Osam godina njegove autokracije pretvorilo je hrvatski ustavni poredak u sustav nepravde i nejednakosti u kojemu HDZ-ovci ne odgovaraju ni za najgore kršenje zakona.

Prošlo je pet mjeseci od kada je Mario Banožić usmrtio čovjeka u prometnoj nesreći koju je i skrivio, ali još nije optužen za to nedjelo. Zašto Banožić do danas nije optužen? Siguran sam da nema ni jednog prometnog prekršaja sa smrtnim posljedicama, s tako jasnim i čvrstim dokazima kakvi su u ovom slučaju, a za koji se toliko čeka s podizanjem optužnice.

Tako Plenković i HDZ vide i provode jednakost pred zakonom koja je, da ponovim, ustavna kategorija. Njihovo pogano shvaćanje vlasti pogađa sve hrvatske ljude koji ne pripadaju HDZ-ovoj sljedbi.

Dok sam Predsjednik Republike upozoravat ću na HDZ-ovo kršenje ustavnih vrednota – jer šute oni koji bi te vrednote morali provoditi – a kao premijer ću osigurati jednakost pred zakonom za sve. I zato su Hrvatskoj potrebne rijeke pravde”, napisao je Zoran Milanović na Facebooku.

Podsjetimo, Mario Banožić, tada ministar obrane, skrivio je prometnu nesreću 11. studenog 2023. u kojoj je poginula jedna osoba. Banožić je tad prevezen u bolnicu s teškim tjelesnim ozljedama, a još isti dan predsjednik Vlade Andrej Plenković razriješio ga je dužnosti.
Očevidom je kasnije utvrđeno da je Banožić s osobnim vozilom, krećući se iz smjera Vinkovaca u smjeru Županje, pretjecao teretno vozilo, a da se nije uvjerio da to može učiniti na siguran način. Pritom je došlo do udara prednjeg dijela njegova vozila u prednji dio kombi vozila pulskih registarskih oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljao 40-godišnjak, izvijestila je policija. Uslijed zadobivenih ozljeda 40-godišnji vozač je preminuo na mjestu događaja.

Također, nakon višednevne analize utvrđeno je da je Banožić u tim jutarnjim satima imao 0,21 promila alkohola u krvi. DORH je donio rješenje o istrazi protiv bivšeg ministra, no vijesti o pomacima nije bilo. (N1)