Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

BiH: EU nije sretan zbog Schmidtova nametanja, ali traži da se to poštuje

Europska unija nije sretna zbog toga što je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt nametnuo tehničke izmjene izbornog zakona, ali smatra da tu odluku sada valja poštovati i provoditi, izjavio je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler i pozvao vlasti Republike Srpske da ne posežu za protuustavnim mjerama.

Visoki predstavnik Schmidt iskoristio je 26. ožujka svoje ovlasti i nametnuo izmjene izbornog zakona kojima se uglavnom jamči bolji nadzor nad izbornim procesom i utvrđivanjem rezultata glasanja.

Učinio je to nakon što je u prosincu prošle godine pozvao domaće političare da sami usuglase i donesu takva rješenja koje radi napretka na planu europskih integracija traži i EU no unutarnjeg dogovora o tome nije bilo.

Schmidtov potez pozdravili su iz bošnjačkih i građanskih stranaka no osudili su ga HDZ BiH i vladajuće političke stranke iz RS-a, smatrajući ga nepotrebnim.

Čelnik tog entiteta Milorad Dodik najavio je kako će ondje do 20. travnja donijeti svoj izborni zakon i po njemu provoditi izbore, odnosno da će praktično razvlastiti Središnje izborno povjerenstvo BiH. (hrt)