Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ukrajina tvrdi da je uništila 20 ruskih dronova

Ukrajinska protuzračna obrana uništila je 20 borbenih dronova koje je tijekom noći lansirala ruska strana ciljajući sedam ukrajinskih regija diljem zemlje, rekao je u utorak zapovjednik ukrajinskog ratnog zrakoplovstva Mikola Oleščuk.
Dronovi su uništeni iznad južnih oblasti Mikolajiv, Odesa i Herson, iznad središnjih oblasti Dnjepropetrovsk, Poltava i Vinicija te iznad Lavova na zapadu, rekao je Oleščuk.

Rusija je u nekoliko valova lansirala borbene dronove iranske proizvodnje Šahid na ključnu infrastrukturu i elektrane, potvrdili su ukrajinski dužnosnici i vojska.

Guverner Lavova Maksim Kozitski je rekao da je dron oštetio važan infrastrukturni objekt na zapadu zemlju te izazvao požar.

– Zbog krhotina od pada dronova u području Odese su uništeni električni vodovi, rekao je guverner Oleh Kiper. U Poltavi su također oštećena energetska postrojenja i oprema.

Rusija je posljednjih tjedana pojačala napade na ukrajinski energetski sektor.

Ukrajina je objavila da je Rusija lansirala i četiri projektila iz raketnog sustava zemlja-zrak S-300, ali nije otkrila što se dogodilo s tim projektilima. (hrt)