Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Japanski premijer započeo svoj dugo očekivani posjet Washingtonu

Japanski premijer Fumio Kishida započeo je u utorak dugo očekivani posjet Washingtonu kojem je cilj jačanje obrambenih veza između dviju pacifičkih nacija pred kineskim ambicijama.

Američki predsjednik Joe Biden poželio je u utorak dobrodošlicu japanskom premijeru Fumiu Kishidi u Bijeloj kući, uoči službenog državnog posjeta u srijedu. Kishida, koji je bio u pratnji supruge Yuko, prvi je japanski čelnik koji je dobio počast državnog posjeta Washingtonu od Shinza Abea 2015. godine.

Jill i Joe Biden prvi su poželjeli dobrodošlicu bračnom paru Kishida u Bijeloj kući prije nego što su večerali s njima u jednom restoranu u bogatoj četvrti Georgetown u američkoj prijestolnici.

Supruga američkog predsjednika rekla je da će posjet “proslaviti uspješno prijateljstvo između Sjedinjenih Država i Japana”.

Državni posjet japanskog premijera formalno će započeti u srijedu u Bijeloj kući velikim dočekom koji uključuje vojne orkestre, nakon čega slijedi sastanak u Ovalnom uredu, zajednička konferencija za novinare Bidena i Kishide u Rose Gardenu i na kraju gala večera. U četvrtak će se Kishida obratiti ispred oba doma Kongresa prije nego što se on i filipinski predsjednik Ferdinand Marcos sastanu s Bidenom.

Prema pisanju pojedinih američkih medija, Biden i Kishida mogli bi tijekom ovog državnog posjeta dogovoriti značajnu transformaciju zajedničkih obrambenih struktura dviju zemalja. U Japanu je stacionirano oko 54.000 američkih vojnika. Cilj je učiniti svoje oružane snage agilnijima u slučaju krize, posebice u slučaju invazije Pekinga na Tajvan, smatraju stručnjaci.

Uoči posjeta Bijeloj kući, Kishida je u utorak položio vijenac na nacionalnom groblju Arlington i svratio do Gospodarske komore SAD-a gdje se sastao se s predsjednikom Microsofta Bradom Smithom.

Posjet japanskog premijera Washingtonu dolazi nakon što je Biden prošlog mjeseca objavio kako se protivi planiranoj prodaji US Steela sa sjedištem u Pittsburghu japanskom Nippon Steelu, otkrivajući značajan raskol u partnerstvu u trenutku kada ga dvojica čelnika namjeravaju ojačati.

Biden je u najavi svog protivljenja tvrdio da SAD treba “održati jake američke čeličane”. Nippon Steel objavio je u prosincu kako planira kupiti US Steel za 14.1 milijardu dolara, izazivajući zabrinutost o tome što bi ta transakcija mogla značiti za radnike, opskrbne lance i američku nacionalnu sigurnost. Shigeo Yamada, japanski veleposlanik u Washingtonu, odbio je komentirati hoće li Kishida razgovarati s Bidenom o Nippon-US Steel dogovoru.

Biden je nastojao staviti veći fokus vanjske politike na Pacifik čak i dok se borio s posljedicama ruske invazije na Ukrajinu i sukoba između Izraela i Hamasa. Prošle godine Biden je okupio Kishidu i južnokorejskog predsjednika Yoon Suk Yeola na predsjedničkom okupljanju u Camp Davidu, povijesnom samitu između čelnika dviju zemalja koje imaju tešku zajedničku povijest.

Američka administracija je zadovoljna snažnom potporom Japana Ukrajini. Tokio je jedan od najvećih donatora Kijeva od ruske invazije u veljači 2022., a Japan je povećao svoje izdatke za obranu zbog zabrinutosti zbog kineske vojne samopouzdanosti.

Pentagon je u ponedjeljak objavio da su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australija razmatrale uključivanje Japana u partnerstvo AUKUS, grupaciju pokrenutu 2021. koja ima za cilj opremiti Australiju podmornicama na nuklearni pogon i konvencionalnim naoružanjem.

Peking je osudio pakt AUKUS, za koji smatra da promiče podjele i da bi mogao dovesti do vojnog sukoba u regiji. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je izrazilo prigovor na moguću novu ulogu Japana. (V.G./HRT/Hina)