Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ruska taktika na bojištu na udaru vojnih blogera: “Ovo je krajnje ludo!”

Institut za proučavanje rata (ISW) u novoj analizi osvrnuo se na napise među ruskim vojnim blogerima koji su zgroženi ruskom taktikom na bojištu u Ukrajini.
U pitanju je taktika koja podrazumijeva da se pješaštvo vozi na oklopnim vozilima do položaja na prvoj liniji prije nego što siđe s vozila kako bi izvelo frontalne napade.

ISW napominje da ovo nije nova taktika ni za ruske ni za ukrajinske snage, no, čini se da je ova taktika u kojoj je nezaštićeno pješaštvo otvoreno izloženo napadima nedavno privukla više pažnje u ruskom informacijskom prostoru, a osobito među vojnim blogerima.
Rusko Ministarstvo obrane (MoD) objavilo je snimku 8. travnja koja prikazuje elemente 98. gardijske zračno-desantne (VDV) divizije kako koriste ovu taktiku na periferiji Časiv Jara koji je istočno od Bahmuta, pri čemu su oklopna vozila prevozila pješaštvo do položaja, a potom su pripadnici pješatva sišli s vozila dok su se oklopna vozila brzo povukla.

Posljedica gubitaka ili ludost?
Jedan vojni bloger se osvrnuo na snimku koja navodno prikazuje oko 25 ruskih vojnika kako se voze na boku tenka, a nakon toga je tenk ili prešao preko mine ili je pogođen, zbog čega je pješaštvo brzo sišlo s tenka i trčalo preko otvorenog područja, bez ikakvog zaklona ili zaštite.

Vojni bloger je ovu taktiku nazvao “krajnje ludom”, no potom se javio drugi bloger koji je ustvrdio da ova taktika otkriva više o nedostatku ruskih oklopnih vozila na određenim sektorima fronte nego o taktikama napada. Još jedan bloger je poručio da je broj ruskih vozila smanjen uslijed ukrajinskih napada, osobito u području Avdijke, Donjecka i Hersona pa se ruske snage moraju zadovoljiti s ono malo oklopnih vozila kojih imaju. (N1)