Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Na rtu Kamenjak održava se međunarodna vojna vježba Štit 2024.

Na rtu Kamenjaku u Istri održava se međunarodna vojna vježba Štit 2024. Riječ je o vježbi s najduljom tradicijom u Hrvatskoj vojsci koja se održava već 29 godina.

Sudjeluje 300 pripadnika HV-a uz partnere iz SAD-a, Poljske i Slovenije, a cilj je uvježbavanje protuzračne obrane, taktike i tehnike praćenja te pronalazak i gađanje ciljeva u zračnom prostoru.

  • Cilj ove vježbe bila je, prije svega, demonstracija sposobnosti provedbe protuzračne obrane. U današnjim vojnim operacijama koje se provode na integriranom bojištu, imperativ je besprijekorna i učinkovita PZO obrana. Najveća vrijednost ove vježbe je prije svega to što je ta vježba bila multinacionalna. To je od iznimnog značaja kako bi se razvila i uvježbala interoperabilnost između različitih vojski koje su sudjelovale ovdje na vježbi. Ono što je bitno istaknuti je da je ovo prva vježba gdje su Oružane snage lansirale raketu iz novonabavljenog sustava Mistral, rekao je general-pukovnik Tihomir Kundid, načelnik Glavnog stožera OS-a. (A.D./Dnevnik/HRT)