Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Nova lokacija za zamjenu: građani još drže 4,4 milijarde kuna

Od ove godine kune koje imate kod sebe možete zamijeniti u eure isključivo u Hrvatskoj narodnoj banci, slanjem poštom ili osobno.

No, od ponedjeljka, 15. travnja, to više neće biti moguće u sjedištu HNB-a u Zagrebu, već na novoj lokaciji.

“Nastojeći unaprijediti kvalitetu usluge zamjene gotovog novca, HNB će od 15. travnja sve aktivnosti zamjene kune u euro obavljati na novoj adresi: Ulica Nikole Jurišića 17, Zagreb. Radno vrijeme šaltera za zamjenu novca bit će od ponedjeljka do petka, od 8.30 do 15.30 sati.
Podsjećamo kako uz osobni dolazak u HNB postoji i mogućnost dostave gotovog novca na zamjenu putem poštanskih usluga do iznosa od 15.000 kuna, i to na osobnu odgovornost.

Bez ograničenja
S ciljem izbjegavanja neugodnosti za pošiljatelje, ali i HNB, za pošiljke upućene iz inozemstva preporučuje se slanje osiguranih pošiljaka u vrijednosnom pismu ili osobni dolazak u sjedište HNB-a”, priopćili su jutros.

Ovog trena u optjecaju je još 4,44 milijarde kuna u kovanicama i papirnatim novčanicama. Moguće je zamijeniti i potrganu novčanicu, čak ako imate i manje od pola euronovčanice. Banke pak primaju samo potrgane novčanice čija je površina 50 posto ili veća.
Od 1. siječnja građani gotov novac kune za gotov novac eura mogu mijenjati isključivo u Hrvatskoj narodnoj banci. HNB obavlja bez naknade uslugu zamjene novčanica kuna bez vremenskog ograničenja, a kovanog novca kuna do 31. prosinca 2025. godine.

Banke primaju i zamjenjuju neprikladne euronovčanice za koje su prethodno utvrdile da su autentične ako donositelj neprikladne euronovčanice predoči više od 50 posto euronovčanice te neprikladne eurokovanice za koje su prethodno utvrdile da su autentične.

Osobni dolazak
HNB prima na zamjenu euronovčanice čija površina iznosi 50% ili manje od 50% površine originalne novčanice, euronovčanice obojene kemijskom zaštitom, iznimno oštećene novčanice te neprikladne eurokovanice, uz uvjet da su dostavljene uz pripadajući obrazac zahtjeva s potrebnim prilozima.

“Putem poštanskih usluga može se na vlastitu odgovornost na zamjenu dostaviti do 15.000 kuna (najviše 14.999,99 kuna). HNB neće zamijeniti gotov novac kune u iznosu jednakom ili većem od 15.000 kuna koji je dostavljen putem poštanske usluge, već će ga zadržati do osobnog dolaska pošiljatelja u HNB.

Pri dostavi putem poštanske usluge na zamjenu više od 50% površine autentične novčanice i novčanice bez znakova oštećenja ili obojenja te cijele kovanice kune, prepoznatljive s lica ili naličja, Hrvatskoj narodnoj banci potrebno je istodobno dostaviti dodatne podatke”, navode u HNB-u. (danica.hr)