Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

U Primorsko-goranskoj županiji sve je veći problem nedostatka liječnika

U Primorsko-goranskoj županiji sve je veći problem nedostatka liječnika. Riječ je o populacijski najstarijoj županiji u Hrvatskoj, a ujedno i županiji koja je turistički orijentirana – tako da je neophodno osigurati i liječnike za turističke ambulante.

Na području Primorsko-goranske županije zbog nedostatka kadra planira se otvoriti 6 turističkih ambulanti, a prije samo dvije sezone bilo ih je 9. Problem je to za manja mjesta čiji se broj stanovnika udeseterostruči u ljetnim mjesecima. No, problem s liječničkim kadrom sada zahvaća i grad Rijeku.

  • Ovoga trenutka mi nemamo niti jednog liječnika, kao što je to možda nekada bilo koje smo koristili kao zamjene, kada bi se bilo kakva izvanredna situacija dogodila, a nama je trenutno sada odlazak liječnika u mirovinu – izvanredna situacija, kaže Emina Grugurević Dujmić, ravnateljica Doma zdravlja PGŽ.

Naime, tijekom ove godine očekuje se odlazak u mirovinu 35-ero liječnika obiteljske medicine. Riječani se ne mogu osloniti ni na privatne ugovorne liječnike – čije ordinacije obiteljske medicine imaju gotovo jednak broj pacijenata poput onih u Domu zdravlja.

  • Nemamo kome predati uhodane ambulante, uhodane ordinacije s kvalitetnom opremom, nemamo kome predati, to se sve gubi, gubi se naše znanje. Ne možemo nikoga educirati za budućnost i nemamo kome predati tisuće, desetine pacijenata u skrb, kaže Leonardo Bressan, dr. med. predsjednik podružnice KoHOM-a PGŽ.

Tu je situacija još i teža. No, taj problem ne dijele specijalističke ordinacije, čak ni one Doma zdravlja.

  • U udaljenim sredinama povremeno postoje neki manjkovi nekih specijalističkih ordinacija, ali one osnovne, koje su potrebne, to su upravo – pedijatri, ginekolozi, i s tim stojimo dobro. Trenutačno, naravno treba planirati i budućnost da se ovo ne bi dogodilo što se događa u obiteljskoj medicini, kaže Sabina Lenac Juranić, dr. med., voditeljica specijalističke konzilijarne zaštite u Domu zdravlja PGŽ.

A u obiteljskoj će se medicini, očigledno je, morati osigurati i neki dodatni uvjeti kako bi se privukli liječnici, osobito u manjim sredinama. Također, u turističkim ambulantama, kako bi zdravstvena skrb i njega i nadalje bile dostupne svima. (Željka Lopac Purković/A.D./Regionalni dnevnik/HRT)