Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Troskot u Karlovcu otkrio: Vladajući neće prezati od manipulacija, izborni rezultat pod velikim znakom pitanja!

Na današnjoj press konferenciji u Karlovcu, Zvonimir Troskot, poznat po svojem beskompromisnom pristupu, iznio je teške optužbe na račun vladajućih struktura, upozoravajući na moguće manipulacije u nadolazećem izbornom procesu.

„Ne možemo si dopustiti luksuz naivnosti kada je u pitanju poštivanje demokratskih principa. Mora postojati apsolutna sigurnost da su izborne kutije prazne prije početka glasanja,” naglasio je Troskot, dodajući da je to samo prva linija obrane protiv mogućih zlouporaba.

S beskompromisnim tonom istaknuo je ključne mjere zaštite integriteta izbornog procesa: strogu provjeru identiteta pri glasanju, stalno nadziranje biračkih mjesta od strane članova odbora te prisutnost oporbenih promatrača prilikom brojanja glasova. Ovo posljednje, prema Troskotu, od iznimne je važnosti kako bi se spriječilo da se važeći listići kasnije proglase nevažećim kroz metode koje ‘potkopavaju sam temelj demokratskog izražavanja’, odnosno da se u kutije ne ubace naknadno ispunjeni listići birača koji zapravo nisu ni izašli na birališta.

“Svaki pokušaj manipulacije bit će izložen javnosti i podvrgnut pravnoj odgovornosti. Demokracija nije samo riječ, to je obveza svakog od nas,” rekao je Troskot, poručivši da će borba za transparentnost biti neumoljiva.

Napetost uoči izbornog dana raste, a oči javnosti su sada usmjerene na sve koji drže ključeve izborne procedure.

“S obzirom na situaciju u kojoj se vladajući nalaze, moramo biti spremni na razne pokušaje manipulacije izbornog procesa. U slučaju da izbori ne uspiju biti osvojeni ni na taj način – nemojmo se čuditi ako se odluče i na poništavanje izbora. Oni si mogu dopustiti sve, osim gubitka poluga vlasti,” zaključio je Troskot svoje burno izlaganje pred okupljenim građanima Karlovca i brojnim medijskim predstavnicima.