Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Iran: Napad je ispunio sve ciljeve, naše operacije su gotove

Zapovjednik iranskih oružanih snaga rekao je u nedjelju da je napad izveden tijekom noći na Izrael “postigao sve svoje ciljeve”.

  • Operacija ‘Iskreno obećanje’ uspješno je provedena između jučer navečer i jutros i postigla je sve svoje ciljeve, izjavio je general Mohamad Bagheri na televiziji, precizirajući da nijedno urbano ili gospodarsko središte nije bilo na meti iranskih bespilotnih letjelica i projektila.

Iran je upozorio Izrael da slijedi veći napad na njegov teritorij ako uzvrati na noćašnji napad Teherana, dodajući da je Washington upozoren da ne podržava izraelsku vojnu akciju.

  • Ako Izrael uzvrati Iranu, naš će odgovor biti puno veći od noćašnje vojne akcije, rekao je načelnik stožera oružanih snaga general-bojnik Bagheri za državnu televiziju, dodajući da je Teheran preko Švicarske upozorio Washington da bi bilo kakva podrška izraelskoj odmazdi rezultirala napadom na američke baze u regiji.

Sjedinjene Države imaju nekoliko vojnih baza u regiji.

  • Naše operacije su gotove i nemamo namjeru nastaviti s njima, rekao je Bagheri, prije nego što je ustvrdio da je iranski napad dronovima i projektilima bio uspješan protiv dvije izraelske vojne baze.

Kazao je da su ciljane dvije lokacije – “obavještajni centar koji je cionistima davao potrebne informacije” za napad koji je uništio iranski konzulat u Damasku 1. travnja, kao i “zračna baza Novatim, odakle su poletjeli zrakoplovi F-35” koji su ga bombardirali.

  • Ta dva centra su znatno oštećena i stavljena van upotrebe, ustvrdio je.
  • Nemamo namjeru nastaviti ovu operaciju, ali ako cionistički režim poduzme akciju protiv Islamske Republike Iran, bilo na našem tlu ili u našim centrima u Siriji ili drugdje, naša sljedeća operacija bit će puno veća od ove, upozorio je iranski zapovjednik.

Najmoćniji iranski saveznik u regiji, libanonska šijitska skupina Hezbolah koja izmjenjuje vatru s Izraelom od početka rata u Gazi, objavila je rano u nedjelju da je ispalila rakete na izraelsku bazu.

Dronove je također navodno lansirala protiv Izraela jemenska skupina hutista koja je povezana s Iranom i koja napada plovne puteve u i oko Crvenog mora kako bi pokazala solidarnost s Hamasom.

Jordan je objavio da je tijekom noći presreo leteće objekte koji su ušli u njegov zračni prostor kako bi osigurao sigurnost građana. Prema priopćenju jordanske vlade u nedjelju “geleri su u tom vremenu padali na više mjesta, ali nije došlo do značajnije štete niti ozljeda građana. (M.M./HRT/Hina)