Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Završeno tiskanje gotovo 4 milijuna glasačkih listića

Tri su dana do parlamentarnih izbora. Kampanja ulazi u samu završnicu, pa se ovoga vikenda očekuje vrhunac predizbornih aktivnosti. Nakon što je završeno tiskanje gotovo 4 milijuna glasačkih listića, u ponedjeljak počinje i njihova distribucija prema biračkim mjestima u zemlji…

Otisnuti, složeni, zapakirani glasački listići dopremljeni su u sjedišta izbornih povjerenstava diljem Hrvatske.

  • Vidite koliki je to izborni materijal, slažu ga već četiri tjedna. Morate znati da grad Zagreb obuhvaća tri izborne jedinice, 1., 2. i 6., to je sveukupno oko 750 tisuća birača, kaže Vjeran Blažeković, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Grada Zagreba.

A birači će glasati na 606 redovnih i 35 posebnih biračkih mjesta u Zagrebu.

Obišli smo prostoriju u kojoj se nalazi 80 tona izbornog materijala. Osim nešto manje od 750 tisuća glasačkih listića, tu su i kuverte, zapisnici, grafitne, kemijske olovke. Sve se pakira u vreće koje se onda dostavlja na biračka mjesta.

  • Imamo dakle sve ono što je DIP de facto propisao da mora sadržavati jedna vreća. Ta vreća teži negdje 25 do 30 kila, kaže Mirjana Lichtner, pročelnica Stručne službe Gradske skupštine Grada Zagreba.

Sav taj materijal mora proći kroz ruke stručnog tima koji radi i do 12 sati dnevno kako bi sve bilo spremno na vrijeme.

  • Radim s ovih prekrasnih 12 žena koje za izbore rade po meni najteži posao – kako fizički, tako psihički. Fizički zato što uđe najveća količina težine ovog materijala u ovaj prostor, a psihički zato što moraju cijelo vrijeme svoga rada biti isključivo fokusirane na brojeve, kaže Željkica Brnada, voditeljica tima za slaganje izbornog materijala.

Jer pogrešaka ne smije biti.

  • Velika je tu organizacija potrebna i tu prije svega dolazi do izražaja iskustvo ljudi koji to rade. Isto tako je jako bitno da se ti birački listići slože po serijskim brojevima i kasnije da budu dostavljeni na pravo biračko mjesto, kaže Blažeković. (Jelena Šarić/Dnevnik/HRT)