Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Financijsko vještačenje potkrijepilo optužbe na suđenju za aferu “Dinamo 2”

Financijsko vještačenje koje je na suđenju braći Mamić i ostalima u aferi “Dinamo 2” predstavila vještakinja Ksenija Špoljarić navodi da je novac za posredovanje u transferima nogometaša u konačnici završavao kod tvrtki koje su okrivljenici osnivali za izvlačenje novca iz zagrebačkog kluba.

Predstavljajući rezultate vještačenja Špoljarić je kazala da bi u takvim transakcijama off-shore kompanije u vlasništvu Zdravka i Marija Mamića te Sandra Stipančića, Igora Krote i menadžera Nikkyja Arthura Vuksana Dinamu ispostavljale račune na temelju ugovora o posredovanju u transferima Dinamovih igrača u strane klubove.

Pojašnjava kako bi Dinamo nakon toga uplaćivao novac na račune tih kompanija koji bi dalje bio prosljeđivan na račune drugih off-shore tvrtki koje su osnovali ili su s njihovim bankovnim računima raspolagali Zdravko i Mario Mamić te Stipančić, Vuksan i Krota.

Prema optužnici Uskoka riječ je off-shore tvrtkama koje su optuženici osnivali u brojnim državama, primjerice u Engleskoj, Cipru, Belizeu, SAD- Hong Kongu i Brunejima, a cilj im je bio sklapanje fiktivnih pravnih poslova s Dinamom te bi dobiveni novac prosljeđivale na račune drugih off-shore tvrtki koje su upravljački ili vlasnički bile povezane s okrivljenicima.

Transferi Modrića, Lovrena, da Silve i Bišćana

Špoljarić je kazala da se, uz ostalo, radilo o novcima koje je Dinamo tim tvrtkama uplaćivao na ime posredovanja u transferima Luke Modrića u engleski Tottenham, Dejana Lovrena u francuski Lyon, Eduarda da Silve u Arsenal te Igora Bišćana u Liverpool. Samo u tom dijelu vještačenja radilo se iznosu većem od devet milijuna eura te oko 200 tisuća dolara.

Računi tvrtki na koje je Dinamo uplaćivao novac, dodala je, nisu bili otvoreni u državama u kojima su te tvrtke imale registrirano sjedište. Analizom prometa novca po bankovnim računima vještakinja je utvrdila da je nakon primljene uplate s računa Dinama novac isplaćivan na račune 96 tvrtki po cijelome svijetu, dok su se uplate u Hrvatskoj odnosile na račune fizičkih osoba, među kojima su i okrivljenici.

  • Tako je, među ostalim, Zdravku Mamiću isplaćeno 4,6 milijuna eura, njegovom sinu Mariju 2,4 milijuna eura, a bratu Zoranu Mamiću nešto više od 570 tisuća eura. Damiru Vrbanoviću isplaćeno je nešto više od 188 tisuća eura, a Sandru Stipančiću malo više od 25 tisuća eura, zaključila je u svom nalazu vještakinja Špoljarić.

Napominje kako razlozi isplaćivanja novca tvrtke na račun fizičke osobe mogu biti različiti, poput isplate dobiti, pozajmice ili plaćanja neke obavljene usluge, ali da iz dostavljene dokumentacije nije mogla utvrditi koji su bili službeni razlozi navedenih uplata. (T.D./HRT/Hina)