Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Nove kamere na cestama: “Gdje god smo ih postavili – brzina je smanjena”

Posljednjih dana na cestama diljem zemlje postavljaju se nove kamere za kontrolu brzine. Policija i na taj način želi podići razinu sigurnosti u prometu. Samo prošle godine na našim su cestama poginule 274 osobe. Za 118 izgubljenih života kriva je – brzina…

Prebrzoj vožnji na kraj policija u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji pokušava stati s dvadesetak novih kamera. I. postaja prometne policije ima ih sedam u središtu i na istoku grada.

  • Sustavom upravlja, odnosno obrađuje podatke jedan policijski službenik. U 2023. godini imali smo ukupno 6185 takvih prekršaja, dok u ovoj 2024. godini imamo ukupno preko 2000 i nešto prekršaja, kaže pomoćnik načelnika I. postaje prometne policije Zagreb Drago Bukovčak.

Neslavni rekord – čak 199 kilometara na sat gdje je dopušteno 70 – zabilježila je kamera na Slavonskoj aveniji.

U policiji navode kako je na fotografiji bitno da se vidi vozilo. Svaka fotografija bi trebala imati datum, vrijeme počinjenja prekršaja, lokaciju, brzinu i registarsku oznaku.

Prometne kamere natjerat će vas da podignete nogu s papučice gasa. Osim brzine kretanja vozila, one snimaju i unutrašnjost automobila, odnosno vidi se jeste li bili vezani sigurnosnim pojasom ili ste se možda koristili mobitelom tijekom vožnje.

117 kamera policija je dosad razmještala u 400 kućišta diljem Hrvatske. Postavljena su na još 156 mjesta i nabavljeno je 77 novih kamera. Sada se gotovo 200 fiksnih kamera može rasporediti na više od 550 kritičnih točaka.

I dalje među najlošijima u EU-u po broju poginulih

Za policiju nema sumnje – više kamera znači više opreza i manje nesreća s najtežim posljedicama.

  • Gdje smo god postavili te kamere – brzina je smanjena. To je ono nama osnovno što je bilo bitno. Dakle, nije nam bilo toliko bitno kažnjavanje jer bi se onda skrivale, a lokacije kamera su poznate, kaže Josip Mataija, voditelj Službe prometne policije MUP-a.
  • I ne morate ni znati da je kamera tu, ali po ponašanju ostalih sudionika u prometu koji znaju za tu kameru – kada oni smanje, i ostali vozači smanje, dodaje.

Trend je pozitivan, slaže se prometni stručnjak, no ističe da smo po broju poginulih u prometu i dalje među najlošijima u Europskoj uniji.

  • Moje je mišljenje da tih kamera treba biti i više. Mislim da isto tako trebamo početi s kamerama koje mjere sekcijski nadzor brzine, gdje možemo mjeriti od ulaza do izlaska s neke dionice prosječnu brzinu, gdje ćemo onda imati puno veći efekt. Jer ove kamere nažalost imaju taj jedan točkasti efekt, zato je bitno da ih ima više, kaže izv. prof. dr. sc. Marko Ševrović sa Zavoda za prometno planiranje na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu.

Prometna policija lani je zabilježila oko 750 tisuća prekršaja. U više od trećine slučajeva – bila je riječ o prebrzoj vožnji. (Boris Kanazir/Dnevnik/HRT)