Aktualno OG sada Ogulin

Donosimo upute kako pravilno glasati

U srijedu izlazimo na birališta.

Na biračkom mjestu svaki će birač dobiti glasački listić na kojem će biti sve izborne liste koje se natječu u njegovoj izbornoj jedinici, a ispod naziva liste bit će i popis svih 14 kandidata koji se nalaze na listi.

Na glasačkom listiću treba zaokružiti redni broj ispred jedne liste, a na toj listi može se zaokružiti i redni broj ispred imena jednog kandidata s te liste. U tom slučaju glas će biti važeći i za listu i za jednog kandidata s te liste.
Ako se zaokruži samo redni broj ispred imena jednog kandidata, tada će glas biti važeći za tog kandidata i za listu na kojoj se on nalazi.
Kada je glasači listić važeći?

-ako birač zaokruži samo redni broj ispred naziva liste, glasački listić važeći je za listu
-ako birač zaokruži redni broj za jednu listu, a preferira kandidata s druge, listić je važeći i glas pripada listi, dok se preferencijalni glas kandidatu neće uvažiti
-ako birač da preferirani glas za dva ili više kandidata na istoj listi, glasački listić važeći je za listu, dok se preferencijalni glasovi neće uvažiti
-ako birač označi samo preferiranog kandidata s određene liste, listić je važeći i za listu i za kandidata
-ako birač da preferencijalni glas za kandidate s različitih lista te zaokruži redni broj ispred jedne od lista, listić je važeći za listu i za preferencijalni glas s te liste. (ogportal/dnevnik.hr)